Willy Dossche

Gentse taxichauffeur Willy Dossche heeft bestuurderspas terug  

Willy Dossche

Willy Dossche uit Evergem heeft zijn bestuurderspas terug sinds eind april. Hij is tevreden. Dossche heeft maar liefst 657 dagen niet mogen werken als taxichauffeur. Nu mag hij weer de baan op.

Dossche is tevreden dat hij weer klanten kan vervoeren. “Taxi is mijn leven. Ik rijd graag met de wagen.” Dossche heeft in 2010 een veroordeling gehad na een handgemeen. Dossche heeft voor alle duidelijkheid nooit één dag in de gevangenis gezeten, maar raakte zijn bestuurderspas toen wel anderhalf jaar kwijt. Nadat hij zijn straf uitgevoerd had, begon hij weer te rijden.

Nieuwe taxidecreet

Toen het nieuwe taxidecreet van 1 juli 2020 in voege trad, veranderde alles voor Willy, zo meldde TaxiPro eerder al. “Het nieuwe taxidecreet, dat op 1 juli 2020 in ging, zegt dat taxichauffeurs die de laatste 10 jaar veroordeeld geweest zijn met een gevangenisstraf van meer dan 4 maanden, niet in aanmerking voor de bestuurderspas”, zegt Willy. “Het gevolg was dat ik mijn bestuurderspas opnieuw kwijt speelde. Ik mocht nog wel ziekenvervoer en contractueel vervoer doen, maar dus geen taxivervoer meer. Ik ben dus retroactief terug gestraft geweest. De regering heeft beslist om mij retroactief te broodroven. Volgens de grondwet kan je niet twee keer veroordeeld worden, voor dezelfde straf. Ik wil samen met andere chauffeurs die hetzelfde hebben meegemaakt, naar de raad van state trekken en het decreet ongegrond te verklaren, om de die mensen hebben geleden te verhalen op de Vlaamse regering. Ik roep dus ook slachtoffers op – die hun bestuurderspas niet kregen – om zich te melden en samen een groep te vormen en het decreet nietig te laten verklaren. Samen kunnen we een schadeloosstelling aanvechten wegens retroactieve herhaling van een straf of schorsing te hebben ondergaan in het oude taxidecreet.”

Vele straattaxi’s

Willy is blij dat hij weer de baan op kan. Al ergert hij zich aan de vele straattaxi’s in Gent. “Die zijn hier in overvloed. Ze komen volk ophalen op de taxistandplaatsen. De politie en de stad zeggen dat ze daar niet veel tegen kunnen doen. Ze kunnen dat wel doen. Het taxidecreet zegt wat een straattaxi wel en niet mag. Ze rijden hier roekeloos rond. Ze komen hier mensen ophalen aan de taxistandplaatsen. De mensen zwaaien en ze worden opgepikt.”  Willy rijdt momenteel met een Peugeot 5008. Maar overweegt om over twee jaar een andere wagen, zoals een Tesla te kopen.

Onderwerpen: ,

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.