Bier, proosten, café. Foto: iStock / Dragen Zigic

Criminoloog Johan Deklerck: “Blijf in gesprek gaan met dronken klanten”

Bier, proosten, café. Foto: iStock / Dragen Zigic

Taxichauffeurs vervoeren vaak dronken klanten die helaas al eens agressief uit de hoek kunnen komen. Hoe ga je hier als taxibedrijf het best mee om? Criminoloog Johan Deklerck geeft feedback.

Als je iemand vervoert die drugs of alcohol heeft genomen en van zijn wereld is verdwenen, dan kan je beter maar je dispatching preventief verwittigen, vindt Deklerck. “Dan is het bedrijf zelf al wat alerter en kan men af en toe polsen hoe het gaat. Je kan een paar codewoorden of signalen afspreken voor als het fout loopt.” Veel criminaliteit gebeurt onder invloed van alcohol, drugs, … . Het werkt ontremmend, mensen verliezen zelfcontrole en gaan gemakkelijker tot feiten over. Vaak hangt dit samen met uitgangsleven, nachtleven, het weekend. Zware criminaliteit is vaak een weekendfenomeen.”

Houd contact

Deklerck geeft ook de raad om contact te houden met je klant. Schat in of je met iemand contact kan hebben. Sommigen komen onder invloed van drugs in een psychotische toestand terecht en worden ‘onbereikbaar’.  “Zolang er menselijk contact is en je een relatie kan aangaan, ga je ontzettend veel ontmijnen. Je moet altijd goed inschatten of je met iemand contact hebt of niet, ook al reageert die wat agressief, of helemaal niet. Praat rustig, leg uit, en doe dit met rust en de nodige pauzes. Blijf observeren of je nog je klant al dan niet kan bereiken. Velen zal je op de plaats van bestemming kunnen afzetten, en dat doe je dan zo snel, rustig en discreet mogelijk. Was het een lastige, angstaanjagende rit, praat er over met collega’s, met je familie.”

Blijf sterker dan het geheel 

Als je in een situatie komt van dreiging waar een of meerdere klanten in een daderrol komen te zitten en jij in de slachtofferrol, dan moet je oppassen, vindt Deklerck. “Je moet sterker zijn dan het geheel”, zegt Deklerck. “Dit hoeft niet noodzakelijk de fysiek sterkere te zijn, want het kan zijn dat je van jezelf het gevoel hebt dat je rustig bent en het onder controle hebt. Ervaren chauffeurs zullen wellicht een aantal situaties snel kunnen inschatten, en er een grotere rust kunnen houden in vergelijking met iemand voor wie het allemaal nieuw is. Blijf in gesprek. Onderhoud de relatie. Dat is een sleutel. Als er geen contact is, bijvoorbeeld bij een psychose na druggebruik, dan kan de situatie penibel worden, maar wees niet bang om op een voorzichtige manier in gesprek te blijven, met heel concrete informatie: het is nog zover, binnen vijf minuten komen we aan, … , ook bij iemand in psychotische toestand. Ergens zullen velen nog wat je zegt, en hoe je het zegt capteren, ook al lijkt het niet zo.”

Over Johan Deklerck

Johan Deklerck is doctor in de criminologie (2005), studeerde orthopedagogiek (1980), criminologie (1984), antropologie (1987), en behaalde zijn lerarendiploma (1991). Hij werkt aan de KU Leuven en als zelfstandig expert in criminologische thema’s. ​Hij doceerde een aantal jaren (jeugd)criminologische en (vak)didactische vakken aan de KU Leuven en aan Ipsoc (Vives) en was er o.a. medeoprichter van de opleiding ‘Maatschappelijke Veiligheid’. Via de begeleiding van kwetsbare mensen, van vele honderden studenten en van diverse teams  verwierf hij een coachings- en begeleidingsexpertise.

Johan Deklerck, criminoloog
Johan Deklerck, criminoloog

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.