Fiets

Nieuwe fietsvergoeding voor werknemers taxisector

Fiets. Foto: ProMedia (Jan Pieter Rottier)

Arbeiders in de taxi- en VVB-sector (Verhuur van Voertuigen met Bestuurder) krijgen sinds 1 januari 2020 een verhoogde tussenkomst in het woon-werkverkeer. Er is onder meer een fietsvergoeding van 0,20 euro per kilometer afgesproeken. En de kosten voor het treinvervoer worden opgetrokken. Dat

De afspraken over reisvergoedingen zijn gemaakt in het kader van een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst, die door de sociale partners eind december ondertekend werd. Dat meldt de Belgische taxifederatie GTL. Werknemers die zich van en naar hun werk met de fiets of elektrische fiets verplaatsen, krijgen daarvoor sinds 1 januari 2020 een fietsvergoeding van 0,20 euro per kilometer. Deze vergoeding niet kan worden gecumuleerd met andere werkgeverstussenkomsten in het woon-werkverkeer.

Derdebetalersregeling

Er is ook goed nieuws voor wie met de trein van en naar het werk reist. De werkgever komt voortaan voor 80 procent van de kosten tussen en betaalt die ook maandelijks terug. De Belgische taxifederatie (GTL) raadt ondernemingen wel aan om een zogenaamde derdebetalersregeling voor het treinvervoer af te sluiten. De overheid neemt daardoor 20 procent van de kosten ten laste. Er komen geen extra kosten bij en de procedure verloopt eenvoudig.

Geen extra tegemoetkoming

Het treinabonnement kan tevens gecombineerd worden met een vervoersbewijs van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB. Ook hier kunnen de werkgevers  een derdebetalersovereenkomst aangaan. Voor de trajecten van openbare busmaatschappijen De Lijn of TEC voorziet de overheid geen extra tegemoetkoming. Ook als de werkgever eigen vervoersmiddelen voorziet, kunnen de werknemers geen aanspraak maken op betaling van de vervoerskosten.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.