Emmanuel van Cheaptaxi

Taxisector heeft sterke behoefte aan flexi-jobs

Emmanuel van Cheaptaxi

De Vlaamse regering moet het systeem van ‘flexi-jobs’ ook in de taxisector invoeren. Zo kunnen taxibedrijven makkelijker en vlotter personeel aanwerven. “Het moet de sector leefbaarder maken”, klinkt het vanuit de sector.

De flexi-jobs werden in de horeca eind 2015 in het leven geroepen, om onder meer om komaf te maken met zwartwerk. Iemand die minstens vier vijfde werkt bij een andere werkgever, kan sindsdien onbeperkt bijverdienen in cafés of restaurants.

Veel taxibedrijven vinden dat flexi-jobs nu ook in hun sector moeten worden ingevoerd. “Dankzij die flexi-jobs zouden we vlot mensen kunnen inschakelen, zeker op momenten dat het super druk is, bijvoorbeeld op vrijdagen, zaterdagen en zondagen”, zegt Emmanuel van Cheaptaxi in Kortrijk. “Ik ken verschillende jonge mensen die al een vaste job hebben, maar graag één of twee dagen per week wat willen bijverdienen. Maar het lukt niet in onze sector.”

Voordelen

Nochtans zorgen flexi-jobs voor veel voordelen. “We moeten minder RSZ betalen”, zegt Emmanuel. “De chauffeur is tevreden, wij zijn tevreden, maar ook onze klant. Nu moeten we fulltime mensen engageren die 75 procent van hun tijd te veel geld kost.”

Die flexi-jobs zijn volgens Emmanuel ook belangrijk zijn om de leefbaarheid van de taxisector, zowel financieel maar ook op psychologisch vlak, gezond te houden. “Je moest eens weten wat een zoektocht het is om dag in dag uit geschikt personeel te vinden”, zegt Emmanuel. “Flexi-jobs zou dus een groot voordeel zijn.” We legden de vraag van de taximaatschappijen voor aan de bevoegde minister Lydia Peeters (Open Vld), maar daar kwam tot op heden geen reactie.

Over flexi-jobs

Via het systeem van flexi-jobs kunnen gepensioneerden en bepaalde werknemers tegen gunstige voorwaarden een centje bijverdienen, terwijl werkgevers op een flexibele en voordelige manier extra personeel kunnen inzetten op piekmomenten.

Wie bijklust in een flexi-job, betaalt op de extra inkomsten geen belastingen of sociale bijdragen. Het brutoloon is dus het nettoloon. De flexi-jobwerknemer bouwt bovendien sociale rechten (werkloosheidsuitkering, pensioen, vakantie) op.

De werkgever betaalt een verlaagd tarief van 25 procent werkgeversbijdragen boven op het loon van een flexi-jobber. Sinds januari 2018 zijn flexijobs ook toegestaan in de detailhandel en kunnen ook gepensioneerden in een flexi-job werken.

Onderwerpen: ,

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.