Arbeiders taxisector krijgen extra geld bij werkloosheid

beeld gemaakt door Promedia / Matthias Vanheerentals

De aanvullende werkloosheidsuitkeringen voor de taxi- en VVB-sector worden tijdelijk verhoogd en uitgebreid. Werkgevers dienen een vergoeding per dag te betalen. Dat staat in de nieuwe cao.

Voordien moest de aanvullende werkloosheidsuitkering enkel betaald worden bij tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen. Maar dat moet nu ook gebeuren door overmacht als gevolg van het coronavirus.

De nieuwe cao heeft een terugwerkende kracht tot 1 maart 2020. De werkgevers moeten voor elke tijdelijke werkloosheidsdag een aanvullende werkloosheidsuitkering van drie euro per dag betalen aan de betrokken arbeiders. Van 1 april 2020 tot en met 30 juni 2020 wordt het bedrag verhoogd naar 5 euro dag. Het plafond wordt verhoogd van 90 euro naar 150 euro voor het jaar 2020.

Voorwaarden

De bedragen worden rechtstreeks per maand betaald door de werkgever aan de werknemer. De werkloosheidsuitkeringen worden achteraf door het Sociaal Fonds terugbetaald aan de werkgevers, via de indiening via één enkel aanvraagdossier.

Er zijn natuurlijk wel toekenningsvoorwaarden. De persoon in kwestie moet werkloos zijn door economische redenen of overmacht. Op het ogenblik van je werkloosheid moet hij of zij in dienst zijn van een werkgever. En de werknemer moet gerechtigd zijn op de werkloosheidsuitkeringen bij toepassing van de wetgeving op de werkloosheidsverzekering.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.