Bussen

Chauffeurs De Lijn staken tegen privatisering leerlingenvervoer

Foto: Belgische Bus en Autocarfederatie

De chauffeurs van De Lijn leggen vrijdag het werk neer uit onvrede met de geplande privatisering van het schoolvervoer tegen 2022. De autocars, die sinds deze week als versterking van het openbaar vervoer worden ingezet, blijven wel rijden.

De 24-uursstaking is een reactie op de plannen van de Vlaamse regering om de belbuscentrale en het leerlingenvervoer van De Lijn tegen 2022 uit de besteden aan een private spelen. De vakbonden vrezen dat hierdoor vijftig personeelsleden van De Lijn, die zich bezighouden met de planning, de overstap moeten maken naar een privébedrijf. Hier zouden ze geen garanties krijgen op werkzekerheid.

Autocars blijven wel rijden

“Door de nationale staking rijden er weinig bussen en trams op het hele net. Slechts een beperkt aantal chauffeurs is aan de slag gegaan”, schrijft het openbaar vervoersbedrijf vandaag op haar website. Op de drukste ritten worden sinds begin deze week autocars ingezet om de capaciteit te verhogen. “Het is mogelijk dat door de staking de oorspronkelijke rit niet rijdt. De autocars zelf blijven wel rijden”, vervolgt De Lijn. Het bedrijf benadrukt dat capaciteitsproblemen op deze rit niet uitgesloten kunnen worden.

Critici reageren verbolgen op de staking, die juist plaatsvindt op een moment dat het coronavirus opflakkert en passagiersopstoppingen aan de bushaltes gemist kunnen worden als kiespijn.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.