Daklicht. Foto: ProMedia

‘Nieuwe cao taxisector geeft duidelijkheid over vergoeding chauffeurs’

Daklicht. Foto: ProMedia

Recent is er een nieuwe cao voor de taxisector ondertekend. Deze is volgens vakbond ACV-CSC Transcom vooral bedoeld om meer duidelijkheid te geven over vergoedingen die taxibedrijven aan hun chauffeurs moeten betalen.

“In taxi’s met een taxameter aan boord, waarvan de ritten hoofdzakelijk berekend worden door dit apparaat, moeten de werknemers vergoed worden op basis van een percentage van de recette”, licht Yves Toutenel één van de gemaakte afspraken toe. Hij was namens vakbond ACV-CSC Transcom betrokken bij de onderhandelingen.

Einde aan dubbelzinnigheid

“De nieuwe cao is vooral bedoeld om helderheid te schetsen’, zegt hij. “VVB-bedrijven (verhuur van voertuigen met bestuurder) die ook taxiwerk verrichten, konden in het verleden hun chauffeurs per uur uitbetalen of op recette.” De nieuwe regel maakt aan deze dubbelzinnigheid een einde. Toutenel: “Iedereen die een taxameter aan boord heeft moet zijn chauffeurs volgens de taxi-cao vergoeden, dus een percentage op de recette uitbetalen.”

De vakbondsman benadrukt dat de CAO niet van toepassing is op zelfstandig ondernemers in de taxisector. De recent ondertekende cao treedt met terugwerkende kracht per 1 januari 2020 in werking.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.