Daklicht

Drie Gentse taxichauffeurs staan terecht voor mensensmokkel 

Drie Gentse taxichauffeurs hebben woensdag terechtgestaan voor mensensmokkel. De mannen vervoerden illegalen vanuit hotels naar vrachtwagenparkings.

Via telefoononderzoek werd ontdekt dat de beklaagden aan de lopende band mensen van een Gents hotel naar snelwegparkings voerden, meldt Het Laatste Nieuws. Volgens procureur Peter De Smet waren de drie Gentse taxichauffeurs “een schakel in de hele mensensmokkel.”

Spilfiguur in het hele proces lijkt A.H., de beklaagde die de ritten regelde. Hij zou in contact met de smokkelaars staan en zou zo 163 ritten geregeld hebben. A.H. werd in eerste aanleg al veroordeeld tot vijf jaar cel, waarvan een jaar met uitstel. Hij kreeg van de rechter al een geldboete van 1,3 miljoen euro, waarvan 260.800 euro effectief. Het Openbaar Ministerie vorderde nog eens een celstraf en een boete van 1,3 miljoen euro.

Niet als vee in een camion

Maar zijn advocaat, Toon Deschepper, hoopt toch op een mildere straf. Hij benadrukt dat de mensen die zijn cliënt vervoerde naast hem plaatsnamen en niet zoals bij mensensmokkelaars als vee in een camion zaten. A.H. voerde de ritten niet alle ritten zelf uit maar deed dat samen met twee Gentse broers met Tsjetsjeense roots. Die staan ook mee terecht. De uitspraak volgt op 18 maart.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.