Rechter, rechtbank.

Taxichauffeur krijgt twee jaar gevangenisstraf voor mensensmokkel

Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Wavebreakmedia

Een Franse taxichauffeur die vorig jaar in België aangehouden werd, is in beroep tot twee jaar cel veroordeeld voor mensensmokkel.

Het vooral vond begin 2019 plaats. Buurtbewoners merkten op 13 maart drie Franse taxi’s op in de Oude Hondstraat in Beselare. Ze vonden de situatie verdacht en verwittigden de politie. Bij aankomst was een van de voertuigen al vertrokken. Aan boord van de twee overgebleven wagens zaten tien Aziaten. Eén chauffeur had volgens de agenten een goede uitleg klaar en mocht vertrekken.

Zijn collega, een 43-jarige Fransman met Vietnamese achtergrond, werd wel opgepakt op verdenking van mensensmokkel. Aan boord van zijn voertuig zaten drie Vietnamezen van 15, 16 en 17 jaar.

Chauffeur ontkent

Onderzoek van de politie wees uit dat de man meerdere keren in België was geweest, ook al ontkende hij dat aanvankelijk. “De slachtoffers uit de wagen van mijn cliënt werden niet verhoord en dat maakte het moeilijk”, stelde zijn advocate in de rechtbank. “Na zijn arrestatie raakte hij in paniek en heeft hij gelogen over het feit dat hij meermaals in België was geweest. Hij reed meestal ’s nachts en zag dit als een gewone opdracht.”

Aanvankelijk werd de man vrijgesproken, maar het parket ging in beroep en eiste in november van dit jaar drie jaar gevangenis. De rechtbank bepaalde de celstraf deze week op twee jaar en legde de man een boete op van 24.000 euro, 8.000 euro per slachtoffer.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.