Rechter met hamer. Foto: iStock / Alexstar

Nederlandse rechter oordeelt: Uber-chauffeurs zijn werknemers

Foto: iStock / Alexstar

In Nederland heeft de rechter vakbond FNV in het gelijk gesteld in de rechtszaak die was aangespannen tegen Uber. Volgens de rechter moet Uber zich aan de cao Taxivervoer houden en de aangesloten chauffeurs als werknemers behandelen. Uber heeft al aangekondigd in beroep te gaan tegen de uitspraak. 

FNV sleepte Uber eind vorig jaar voor de rechter, omdat de chauffeurs volgens de vakbond te weinig verdienen en nauwelijks rechten hebben. Uber zegt dat de chauffeurs die via hun app werken zelfstandigen zijn, maar dat heeft de rechter nu dus tegengesproken. Door de uitspraak van de rechter zijn de Uber-chauffeurs vanaf nu automatisch bij Uber in dienst en moet het taxibedrijf de chauffeurs betalen en behandelen volgens de cao Taxivervoer. Daardoor krijgen ze meer loon en meer rechten bij bijvoorbeeld ontslag of ziekte.

Volgens de bond past deze uitspraak bij de steeds groter wordende weerstand in de maatschappij tegen schijnzelfstandigheid en de uitbuiting die daarbij komt kijken. FNV pakt meerdere platforms aan die van deze constructies profiteren en won onlangs in hoger beroep van Deliveroo.

In het belang van chauffeurs in beroep

Maurits Schönfeld, General Manager Noord-Europa bij Uber, stelt dat het bedrijf teleurgesteld is in deze uitspraak, omdat volgens hen het overgrote deel van de chauffeurs zelfstandig wil blijven. Uber gaat dan ook in hoger beroep. Schönfeld meent dat chauffeurs geen afstand willen doen van de vrijheid om te kiezen of, waar en wanneer en met wie ze werken. Uber stelt in het belang van chauffeurs in beroep te gaan tegen deze uitspraak. Dit doen zij onder meer om de flexibiliteit van het werk te beschermen.

De uitspraak heeft volgens Uber grote gevolgen voor de sector, omdat zelfstandig werken volgens hen de norm is geworden. Het bedrijf stelt dat zij slechts ‘bovenaan het lijstje’ staat van de FNV en zij graag zelfstandig werk willen verbeteren, maar niet afschaffen. “Wanneer chauffeurs dat willen moet zelfstandig werk flexibele en fatsoenlijke verdienmogelijkheden bieden, net als bescherming wanneer zij dit nodig hebben.”

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.