Rechter met hamer. Foto: iStock / Alexstar

Illegale taxichauffeur verantwoordelijk voor verdrinkingsdood klant

Foto: iStock / Alexstar

Een illegale taxichauffeur had een dronken jongeman nooit mogen afzetten bij het Dokske van Merksem, vlakbij diep water. Het hof van beroep oordeelde dat die fout geleid heeft tot de verdrinkingsdood van de jongeman uit Schilde.

De feiten speelden zich in 2016 af. Een illegale taxichauffeur pikte de stomdronken Didier midden op aan discotheek The Villa, waar de jongen zijn verjaardag vierde. De taxichauffeur wilde de jongen voor 20 euro naar Schilde brengen. De illegale taxichauffeur koos voor de kortste weg, langs het kanaal. En toen begonnen de problemen, schrijft Het Laatste Nieuws.

Handtastelijke jongen

Volgens de versie van de illegale taxichauffeur begon de jongeman handtastelijk te worden. De jongen wilde op een bepaald moment zelfs de deur openen en uitstappen. De illegale taxichauffeur hield hem tegen en reed verder. Wat later wilde de jongeman er opnieuw uit. Het werd volgens de illegale taxichauffeur te gevaarlijk en liet de jongeman uitstappen. De Schildenaar verdween daarna spoorloos. Het lichaam van Didier werd op 28 september 2016 uit het Dokske in Merksem gehaald. Hij was verdronken. Het slachtoffer had 3,75 promille alcohol en sporen van cocaïne in zijn bloed.

De moeder van de jongeman startte een gerechtelijke procedure. De illegale taxichauffeur werd eind 2018 door de correctionele rechtbank van Antwerpen volledig vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie besloot geen verzet aan te tekenen tegen dit vonnis. De moeder van de jongen startte echter alsnog een burgerlijke procedure bij het hof van beroep in Antwerpen. De rechter bekeek de zaak heel grondig en ging zelfs ter plaatse op de site van het Dokske.

Schadevergoeding

Volgens de rechter had de illegale taxichauffeur de jongen daar nooit mogen achterlaten, gezien de nabijheid van het diepe water. Volgens de rechter is de illegale taxichauffeur dus schuldig aan onopzettelijke doding. De chauffeur moet 10.000 euro schadevergoeding betalen aan de moeder van zijn achtergelaten passagier. Dat bedrag gaat integraal naar een goed doel. De moeder van de overleden jongeman is tevreden dat er nu eindelijk gerechtigheid is geschied.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.