Rechter met hamer. Foto: iStock / Alexstar

Tien taxichauffeurs ontkennen betrokkenheid bij mensensmokkel

Foto: iStock / Alexstar

Tien Brusselse taxichauffeurs hadden er geen idee van dat ze waren ingeschakeld voor de smokkel van Vietnamese migranten. Dat vertelden ze deze week tijdens het proces rondom de dood van 39 vluchtingen. Het openbaar ministerie beschuldigt de tien ervan actief mee te werken aan mensensmokkel en zij riskeren dan ook jarenlange celstraffen en hoge boetes. 

Vietnamese smokkelaars schakelden taxichauffeurs in om hun slachtoffers te vervoeren tussen twee safehouses in Anderlecht en de Noord-Franse kust. De vluchtelingen kropen hier in vrachtwagens richting Engeland. Dit proces richt zich op het drama in 2019 waarbij 39 mensen stierven in een koelwagen, die vertrok vanuit de haven van Zeebrugge.

In de beklaagdenbank zitten 23 verdachten. De Vietnamezen die verantwoordelijk worden geacht voor de smokkel en dus de dood van hun landgenoten, maar ook de taxichauffeurs die het vervoer van de slachtoffers op zich namen. Die laatste beweren zich echter niet bewust te zijn geweest van de criminele activiteiten. “Wij werden misbruikt”, hield Mountassir F. vol. Hij wordt door de federaal procureur gezien als één van de hoofdfiguren.

Verdediging

De advocaat van F. bracht hier in dat zijn cliënt niets verkeerds heeft gedaan. “Mijn cliënt voerde enkel de opdrachten uit van zijn baas”, pleitte meester Renaat Landuyt volgens Het Nieuwsblad. “Als er te veel klanten waren, schakelde hij collega’s in. Dat is een gangbare praktijk. Het maakt hem geen cruciale figuur in een smokkelnetwerk.”

Tegen F. is acht jaar effectieve celstraf geëist en een geldboete van 448.000 euro. De overige taxichauffeurs kunnen tot vijf jaar celstraf krijgen. Hun advocaten hebben voor allemaal om vrijspraak gevraagd. Eén raadsman benadrukte dat de bende doelbewust koos voor taxichauffeurs voor het transport. “Zij vervoeren in het Brusselse vaak louche figuren en stellen zich minder snel vragen”, zei hij.

Louche praktijken

Het openbaar ministerie vindt dat de taxichauffeurs hadden moeten weten dat er iets dubieus aan de hand was, omdat alle ritten naar ‘smokkelgevoelige locaties’ werden uitgevoerd. Maar daar is de verdediging het niet mee eens. “Koksijde, Adinkerke of Zedelgem: dat zijn toch geen verdachte plaatsen? Mijn cliënt heeft nooit iemand afgezet in the middle of nowhere. Het was altijd aan een shoppingcenter of bedrijvenpark”, betoogde één van de advocaten.

De verdediging benadrukte bovendien dat de taxichauffeurs niet meer hebben verdiend dan het normale tarief. De rechtbank doet uitspraak op 19 januari.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.