Standplaats Brussel. Foto: Brussel Mobiliteit

Vergunning van 22 elektrische taxi’s Brussel ingetrokken

Standplaats Brussel. Foto: Brussel Mobiliteit

Zeker 22 elektrische taxi’s in Brussels Hoofdstedelijk Gewest moeten van de weg. De Raad van State heeft namelijk per direct de vergunningen van tien exploitanten ingetrokken. De beoordeling van de criteria bij het toewijzen van de licenties gebeurde onvoldoende transparant, meldt zakenblad L’Echo.

De zaak werd aangespannen door SPRL Rayane & Partners, dat in 2013 net misgreep bij de toekenning van vijftig vergunningen voor elektrische taxi’s. De exploitant beklaagde zich over het gebrek aan transparantie bij de beoordeling van de criteria in het selectieproces. Gedurende het proces werden toegekende punten aan verschillende kandidaten gewijzigd.

Direct van de weg

De Raad van State heeft de toewijzing nu voor de derde keer nietig verklaard, met als belangrijk verschil dat de elektrische wagens waarop dit betrekking heeft per direct van de weg moeten. Hoewel dit gaat om vijftien exploitanten met in totaal 44 voertuigen, blijft dus slechts de helft ervan op stal. Het kabinet-Vervoort is namelijk van menig dat vijf vergunningen al voor de uitspraak zijn vernieuwd.

Advocaat Bernard Francis, die SPRL Rayane & Partners bijstaat, ziet dit echter anders. “Het verandert niets of de verlenging van de vergunningen plaatsvond voor of na de beslissing van de Raad van State”, zegt hij tegen L’Echo. Volgens hem is er sprake van een onrechtmatige verlenging, omdat de oorspronkelijke vergunning met terugwerkende kracht is teruggetrokken.

De regering werkt op dit moment aan een nieuw toewijzingsdecreet, waarin de toekomstige taxiverordening zal voorzien.

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.