Gent. Foto: iStock / Vladislav Zolotov

Gentse taxi duurder op drukke momenten

Gent. Foto: iStock / Vladislav Zolotov (onbeperkt gebruik)

De Gentse standplaatstaxi’s worden vanaf vrijdag duurder, maar dan enkel op drie avonden per week. Het stadsbestuur heeft een tariefverhoging goedgekeurd die vanaf 1 maart verplicht is voor alle Gentse taxi’s. Al zijn ze bij het grootste Gentse taxibedrijf V-Tax maar deels gelukkig. “We hadden liever een algemene tariefverhoging gehad”, zegt directeur Koen Van Cauwenberge.

Binnenkort mag een Gentse standplaatstaxi, herkenbaar aan de blauwe taxibalk, iets meer aanrekenen voor een ritje. Er komt dus een zogenaamd ‘piekuur-tarief’ in Gent. Het is enkel van kracht op drie avonden in de week, namelijk donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond. Ook tijdens de Gentse feesten en oudejaarsavond gaan de prijzen de hoogte in. De vraag naar taxi’s is op deze momenten hoger dan gebruikelijk.

Minder dan gevraagd

De stijging komt er op vraag van de taxisector zelf. Toch is Koen Van Cauwenberge van V-Tax, het grootste taxibedrijf in Gent, niet helemaal gelukkig. “De stad Gent heeft de kilometerprijs op drukke nachten omhoog getrokken. Toch is het een beetje een raar systeem met die verhoogde tarieven op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond. Dat hadden we niet gevraagd. Het is ook minder dan wat wij hadden gevraagd. We zijn maar gedeeltelijk tevreden met deze kleine tariefwijziging.”

Lastiger werken

“We hadden gewoon een algemene tariefwijziging gevraagd van 2,30 euro naar 2,50 euro per kilometer, maar dat wilde men bij de stad Gent niet toestaan”, vervolgt Van Cauwenberghe. “Ik vind het persoonlijk veel lastiger werken tijdens de spitsuren dan op pakweg op een donderdagavond. Vaak kunnen chauffeurs tijdens de spits maar één rit doen. Af en toe moet er een prijsstijging zijn, anders kunnen we loonkost niet meer betalen. We hebben 140 mensen in loondienst.” 

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.