Daklozen aan Brusselse Zuidstation

Overdekte straat Zuidstation is hel voor Brusselse taxi’s

Daklozen Brusselse zuidstation

De taxichauffeurs die in de overdekte straat van het Brusselse Zuidstation staan, klagen steen en been. Daklozen veroorzaken vaak overlast en hun standplaatsen zien er smerig uit. De taxichauffeurs vragen dat de Brusselse regering ingrijpt, zeker in het belang van het imago van Brussel als toeristische stad.  

Het Brusselse Zuidstation is het drukste internationale treinstation van het land. Je kan er met de hogesnelheidstreinen naar Duitsland, Frankrijk en Engeland. Sinds kort kun je er ook de nachttrein naar Oostenrijk nemen. Aan enkele uitgangen van het treinstation kan je een taxi nemen. Aan het Victor Hortaplein, vlak naast het Zuidstation, werd enkele jaren terug nog een mooie wachtruimte geplaatst voor taxiklanten.

Maar wie de uitgang aan de overdekte straat gebruikt, komt in een minder gezellig gedeelte van het Zuidstation terecht. Ter hoogte van de trams liggen daklozen. Het stinkt er op veel plaatsen naar urine. Het is er op sommige plaatsen ook wat donker. Geen ideale situatie voor de taxichauffeurs die er staan te wachten.

Imago

“De situatie sleept al lang aan en er wordt niets aan gedaan”, zegt Sammy, die al zes jaar taxichauffeur is en de situatie aan het Brusselse Zuidstation door en door kent. “Dit is niet goed voor het toeristisch imago van Brussel. Het is het allereerste stukje van Brussel dat de toeristen zien als ze het treinstation verlaten. Vooral tijdens de nacht is het hier lastig werken. Er lopen hier veel mensen met alcoholproblemen rond. Er zijn vaak vechtpartijen tussen daklozen onderling en discussiëren vaak luidruchtig met elkaar.”

En dat heeft gevolgen, legt hij uit. “Onze klanten durven hier soms niet meer te komen. Onze standplaatsen zijn slecht onderhouden. Ze zijn al zeker vijf jaar niet meer geschilderd. De voetpaden aan de standplaatsen liggen er vuil bij en het is er vrij donker. We willen dat er meer verlichting komt. Dat zou het veiligheidsgevoel ten goede komen. Het elektronische signalisatiebord dat aangeeft hoeveel taxi’s er beschikbaar zijn, werkt al jaren niet meer. Wat een verschil met de taxiplaatsen in de Europese wijk in Brusse,l die wel goed onderhouden zijn.”

Vuil

Vooral de vuiligheid stoort de taxichauffeurs. “Het is hier echt vuil”, zegt Hassan, die al vijftien jaar zelfstandig taxichauffeur is. “Het probleem wordt alsmaar erger. Er is hier al jaren niet meer gekuist. Er is niemand die zich daarmee écht bezig houdt en het wil oplossen. Het is hier smerig en vooral als het koud is, komen hier alsmaar meer en meer daklozen. Het geeft niet echt een goed toeristisch imago hier.” Een andere taxichauffeur zegt ook dat de situatie niet goed is. “Voor de ingangen van het Zuidstation troepen soms ook daklozen samen. Ze drinken en discussiëren met elkaar. Het is niet echt goed voor de situatie. Er moet een oplossing komen.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.