Fietsers en taxi's Antwerpen

Snelle fietsers hinderen taxi’s aan station Antwerpen-Centraal

Fietsers en taxi's Antwerpen

De taxichauffeurs die hun standplaats hebben aan het centraal station in Antwerpen klagen over de snel rijdende fietsers. Ze vragen dat de stad maatregelen neemt.

De belangrijkste standplaats van de Antwerpse taxisector bevindt zich aan het Centraal station, op de Pelikaanstraat. Het fietspad loopt pal naast de taxistandplaatsen, met hooguit enkele tientallen centimeters voetpad. Klanten die de deur van hun taxi open zwaaien, komen ongewild op het fietspad terecht. En dat zorgt nu voor gevaarlijke situaties.

“Door de komst van de snelle elektrische fietsen, zoals pedelecs, wordt er steeds sneller gefietst”, zegt taxichauffeur Bijan. “De fietsers zorgen voor gevaarlijke situaties aan de taxistandplaatsen. En dat leidt weer tot conflicten met onze passagiers, zoals toeristen met vele valiezen. Ze moeten zich allemaal op het fietspad begeven om in de taxi te stappen en er hun bagage in te laden. Voor zwangere vrouwen of oudere mensen kan dit gevaarlijk zijn.”

Agressief

Volgens een taxichauffeur zorgen fietsers bij momenten zelfs voor agressief gedrag, vooral tijdens de weekends en ‘s avonds. “Ze roepen al eens”, klinkt het. “Ze remmen niet. De problemen zijn ’s avonds mogelijk nog groter dan overdag.” Volgens een andere chauffeurs zijn fietsers soms wat bruut. “Ze stoppen niet. Dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Misschien kan de stad Antwerpen voor een breder voetpad zorgen tussen de taxi’s en het fietspad? Want wie nu de autodeur open zwaait, komt op het fietspad terecht. Toeristen weten dat ook niet hé. Vaak zwaaien die de deur open, niet wetende dat er een fietspad is. Een andere oplossing is om misschien meer zebrapaden te plaatsen.”

Verneem in de TaxiPro-podcast wat de chauffeurs nog meer over de situatie te vertellen hebben.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.