Taxi in Oostende

Taxichauffeurs beboet bij oprijden stationsplein Oostende

Taxi in Oostende. Foto: ProMedia / Matthias Vanheerentals

Momenteel worden taxichauffeurs die het stationsplein van Oostende oprijden om hun klanten van dienst zijn, daarvoor beboet. Maar volgens de stad negeren de chauffeurs een prima alternatieve oplossing.

Door de werken voor de heraanleg van het stationsplein zijn de standplaatsen van de taxichauffeurs naar enkele honderden meters verderop verplaatst, op de Vindictivelaan. Taxichauffeurs mogen tijdelijk het stationsplein niet meer oprijden.

Dat zet kwaad bloed bij de chauffeurs. “Zeker voor oudere of minder mobiele mensen mensen is de afstand van de standplaatsen tot aan het station eigenlijk gewoon te ver”, zegt Imen Ouadi, zaakvoerder van City Tax Oostende. “Vaak rijden we het stationsplein dan toch op eigen risico op.”

Dertien boetes

Maar als ze dat doen, riskeren ze een boete. In 2018 en 2019 samen werden dertien taxichauffeurs beboet, waarbij negen keer dezelfde persoon, meldt de politie van Oostende. Volgens de taxichauffeurs is dat onaanvaardbaar, vooral dan omdat het hun insteek is om mensen te helpen.

De stad Oostende benadrukt dat de standplaatsen op de Vindictivelaan een tijdelijke oplossing zijn. “Mensen toch tot op het stationsplein brengen, is bovendien niet zonder gevaar, daar de werken aan het stationsplein nog volop bezig zijn”, klinkt het bij de schepenen Hina Bhatti (bevoegd voor het Beleid voor mensen met een beperking en voor Toegankelijkheid) en schepen Björn Anseeuw (bevoegd voor Openbaar Domein).

Oplossing moedwillig negeren

De stad raadt de chauffeurs aan om hun klanten aan de parkeertoren van de NMBS te brengen en op te halen. “Dit is een comfortabele en toegankelijke oplossing”, benadrukken de schepenen. “Wagens hebben er tot een half uur gratis toegang en kunnen de reiziger op de eerste of tweede verdieping op een overdekte plaats tot op 20 meter van het perron brengen. Op de loopbrug staat een ticketautomaat en elk perron heeft een eigen lift. Nu nog stellen dat er voor minder mobiele mensen geen oplossing bestaat, is dit moedwillig negeren.”

Bovendien komen de taxistandplaatsen, als eenmaal de Brandaris- en Slachthuiskaai zijn aangelegd, ter hoogte van de Oesterbankstraat te liggen. “Ook deze plaatsen zullen dichter bij de perrons zijn dan ooit”, zeggen de schepenen. “Zo willen we samen met de taxibedrijven hun klanten zo goed mogelijk van dienst zijn. We hopen dat de taxisector bereid is om deze klantvriendelijkheid samen met ons hoog in het vaandel te dragen.”

Volgens de stad is deze tijdelijke oplossing wel degelijk gecommuniceerd naar de taxisector. “We communiceerden dit al tijdens overleg met de taxisector en ook al diverse keren via de sociale media- en andere kanalen van de stad,” aldus de schepenen. “Dit kwam eveneens ter sprake op de gemeenteraad van 14 december 2019.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.