Luchthaven Brussels Airport

Brussels Airport vraagt alertheid taxichauffeurs om coronavirus

Brussels Airport. Foto: Promedia / Matthias Vanheerentals

Brussels Airport roept taxichauffeurs op om extra op de hygiëne te letten nu het coronavirus ook België heeft bereikt. Regelmatig handen wassen is cruciaal en de chauffeurs moeten ook aandachtig zijn voor zieke toeristen. Wel stellen luchthaven en taxisector absoluut geen paniek te willen zaaien.

Sinds zondag is het coronavirus officieel in het land. Ondertussen zijn er zes nieuwe coronabesmettingen gedetecteerd in België. De patiënten keerden allemaal terug uit Italië. Dat meldt Maggie De Block (Open VLD), Minister van Volksgezondheid, vandaag op persconferentie. Daarmee komt het totale aantal in ons land op acht gevallen. Intussen is de eerste patiënt al genezen.

Luchthaven

Brussels Airport vraagt dat taxichauffeurs in de eerste plaats extra letten op hygiëne. “We vragen dat taxichauffeurs voldoende hun handen wassen, bijvoorbeeld met zeep of een antibacteriële gel,” zegt Nathalie Pierard, woordvoerder en media relations manager. “Maar wees ook extra aandachtig voor verdachte situaties. Als je merkt dat een toerist echt ziek is, vraag hem vanwaar hij komt. En adviseer hem dan eventueel om naar een ziekenhuis te gaan. We willen chauffeurs niet verplichten om meteen naar een ziekenhuis te rijden met een zieke toerist.”

Toch wil Brussels Airport geen paniek zaaien. “We willen we niet zo ver gaan dat we taxichauffeurs zouden aanraden om toeristen vanaf nu geen hand meer te geven. Maar wees wel alert,” aldus Pierard. De luchthaven roept de taxisector op om de regels van de publieke overheid te volgen. Het luchthavenbestuur heeft ook een brochure uitgebracht waar alles nog eens is samengevat.

Mondmaskers

Ook verschillende taximaatschappijen die vaak op de luchthaven moeten zijn, vragen aan hun chauffeurs om extra aandacht te schenken aan de hygiëne. Een taximaatschappij deelde al heel wat alcoholgels en mondmaskers uit aan hun 350 chauffeurs, die regelmatig op de luchthaven moeten zijn. “Toch willen we vooral geen paniek zaaien”, klinkt het eveneens bij de taximaatschappij. “We volgen onze arbeidsgeneesheer en die houdt ons op de hoogte wat er moet gebeuren. Ook Brussels Airport Company zegt ons wat we moeten doen, net als de overheid.”

Pierre van Steenbergen van de taxifederatie GTL heeft nog deze boodschap. “We houden ons aan de regels die opgelegd wordt door de overheid. We geven door wat de overheid zegt. Het is niet dat we de chauffeurs oproepen om mondmaskers en zo te dragen. We willen geen paniek zaaien.”

Wallonië

Ook in Wallonië is er grote alertheid. De luchthaven van Charleroi activeerde zondag nog “fase drie van het epidemiologische gezondheidsplan”, in overleg met de Waalse minister van Luchthavens Jean-Luc Crucke. Dat kwam doordat er toen vernomen werd dat de eerste Luxemburgse patiënt die besmet is met het coronavirus de Waalse luchthaven is gepasseerd. Momenteel wordt nagegaan met wie de patiënt allemaal in contact kwam en welke reisroute die heeft afgelegd.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.