Operaplein (bron: stad Antwerpen)

Taxibedrijf pleit voor standplaats op het Antwerpse Operaplein

Bron: stad Antwerpen via Matthias

Antwerp tax wil dat er een taxistandplaats op het recent heraangelegde Operaplein komt. Zo kunnen bezoekers van de Antwerpse opera beter opgehaald worden en hoeven ze niet eerst een stuk te lopen. Hun pleidooi wordt kracht bijgezet door buurtbewoners die minder mobiel zijn. De stad Antwerpen zegt dat er geen standplaatsen komen omdat er voldoende taxistands op wandelafstand liggen.

Nu de coronacrisis stilaan achter de rug is, starten her en der weer evenementen op. Zo ook in de Antwerpse opera. “Op het Operaplein vind je de opera, een culturele instelling die ook door een iets ouder publiek wordt bezocht”, zegt Koen Van Oorschot, zaakvoerder van Antwerp tax. “Die mensen moeten nu altijd ver te voet door de regen stappen om de taxi’s te bereiken. We willen hen liever zo dicht mogelijk bij de opera ophalen. Er is een taxistandplaats juist achter de hoek op het Franklin Rooseveltplaats, op 150 meter wandelen.”

Klachten buurtbewoners

Opvallend is dat de Antwerpse taximaatschappij een email binnenkreeg van een minder mobiele buurtbewoner van het Operaplein die blijkbaar geen gehoor vindt bij de stadsdiensten. “We zijn een regelmatige gebruiker van de taxidiensten van Antwerp Tax, vooral nu mijn echtgenote regelmatig ziekenvervoer nodig heeft”, vertelt de buurtbewoner in de email.

“En er wonen nog andere mensen op het Operaplein. Sinds de heraanleg van het Operaplein ondervinden wij voortdurend problemen: een aangevraagde taxi kan niemand meer oppikken voor de deur.” De Stad Antwerpen heeft paaltjes geplaatst op de rand van het brede voetpad zodat een wachtende taxi niet voldoende plaats kan laten voor een volgende wagen.

Taxi’s kunnen dwarsen

De buurtbewoner is verder ontgoocheld over de communicatie met de stad. “Ik heb getracht van de stadsdiensten te weten te komen waarom die paaltjes daar ooit zijn geplaatst en krijg enkel de nietszeggende uitleg dat het zo gepland is en dat het is voor de bescherming van de voetgangers. De paaltjes één meter dichter tegen de huizen plaatsen ziet men ook niet als een mogelijkheid.”

Dat wordt tegengesproken door het kabinet van de mobiliteitsschepen Koen Kennis. “Taxi’s kunnen perfect het Operaplein dwarsen over de ventweg die van noord naar zuid over het plein loopt, vlak voor de huizenrij”, klinkt het vanuit dit kabinet. “Daar hoeft zich echt geen probleem te stellen.’

Geen taxistandplaats

De stad Antwerpen heeft geen plannen voor een taxistandplaats op het Operaplein. Op het kabinet van mobiliteitsschepen Koen Kennis klinkt het als volgt. “Op het Operaplein is geen plaats voorzien voor zo’n standplaats, en die zal er ook niet komen. De Opera ligt op ongeveer 30 meter van de Franklin Rooseveltplaats. Op De Keyserlei is er een standplaats voor taxi’s vlak voor A Tower, de voormalige Antwerp Tower. Dat is op max 100 meter.”

De zaakvoerder van Antwerp tax hoopt niet alleen op een standplaats, maar ook dat er weer wat leven op het plein gaat komen. “Door de werken is het plein ook wat doods geworden. Er zou terug leven moeten komen, zoals vroeger. Dat brengt wat sfeer in het midden van de stad. Als er meer horeca komt, moeten we die goed kunnen bedienen.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.