Chauffeur, bestuurder. Foto: iStock / Dusan Petkovic

Vias: nultolerantie voor alcoholgebruik taxichauffeurs

Chauffeur, bestuurder. Foto: iStock / Dusan Petkovic (onbeperkt gebruik)

Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (Vias) stelt dat er voor professionele bestuurders een nultolerantie voor alcoholgebruik in het verkeer geldt. Dat doet de organisatie naar aanleiding van een incident waarbij een beschonken taxichauffeur een klant vervoerde.

Dat gebeurde afgelopen zondag. Een taxichauffeur met 1,2 promille alcohol in zijn bloed en een klant aan boord van zijn taxi werd betrapt door de politie van Mechelen-Willebroek. Vias heeft nadrukkelijk geen cijfers over het feit dat taxichauffeurs vaker dronken achter het stuur zouden zitten. “We willen de taxisector niet basis van één voorval gaan stigmatiseren”, zegt Stef Willems, woordvoerder van Vias.

Taxichauffeurs moeten volgen Vias echter wel beseffen dat ze niet alleen voor de veiligheid van zichzelf verantwoordelijk zijn, maar ook die van de passagiers. “De meeste taxichauffeurs nemen dat wel ter harte”, zegt Willems. “Ze leveren een betalende dienst waarvan de klant gebruikt maakt als die misschien zelf eens een glaasje te veel op heeft en niet dronken achter het stuur gaat zitten.”

Strengere straffen

Voor professionele bestuurders geldt op dit vlak in feite geen tolerantie. “Het is zo dat voor professionele bestuurders (dus ook vrachtwagenbestuurders en buschauffeurs) de wettelijke alcohollimiet al op 0,2 promille ligt”, zegt Willems. “Dat komt in de praktijk neer op nultolerantie. Voor gewone bestuurders ligt de grens op 0,5 promille.”

Vias vindt het niet onlogisch dat een rechter strengere straffen uitspreekt als een professionele bestuurder in de fout gaat. “Dat komt omdat die zowel zichzelf als andere weggebruikers als zijn (betalende) passagiers in gevaar brengt”, zegt Willems. “Mensen rekenen op de beroepsernst van professionele bestuurders om de wegcode te respecteren. De strafbepaling blijft natuurlijk altijd een appreciatie van een politierechter. Dat kunnen wij niet beslissen. Maar ik kan me voorstellen dat bepaalde politierechters taxichauffeurs toch strenger zullen straffen dan een gewone bestuurder.”

Lees ook: Dronken taxichauffeur met rijverbod vervoert klant

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.