Lucie Mertens
Interview

‘Miss taxi’ Lucie Mertens viert 50-jarig jubileum als Leuvense stadsgids

Foto: Matthias Vanheerentals

De tachtigjarige Lucie Mertens is al vijftig jaar stadsgids in Leuven. Omdat ze nooit leerde rijden, heeft ze intussen al 2.700 keer de taxi gepakt. Altijd van hetzelfde bedrijf. Mertens wil graag enkele clichés over de taxisector uit de wereld helpen.

In juni 2021 werd Mertens nog in de bloemetjes gezet omdat ze al 2.555 keer de taxi nam. De stadsgids heeft nooit leren rijden en een taxi nemen is voor haar veel goedkoper dan een eigen wagen te bezitten. Ze spendeerde al meer dan 36.000 euro uit aan taxivervoer. Haar passie voor de taxi bezorgde haar veel taxinamen zoals ‘taxifreak’, ‘taxiverslaafde’, ‘Miss Taxi’ en ‘Madam Chichi’.

Vaste taximaatschappij

De Leuvense gids bestelde haar ritjes altijd bij Taxi Cordons, waar ze een vaste chauffeur had. Dat bedrijf werd in 2012 overgenomen door de Leuvense Taxi Maatschappij. “Ik rijd enkel met deze taximaatschappij. Als het een nieuwe chauffeur is, zeg ik al lachend dat ze voor mij hun rijexamen mogen doen. Ik zeg dat ik rekening hou met hoffelijkheid, rijstijl en gedienstigheid. Je moet hun ogen eens zien. Het is met een knipoog. In al die jaren had ik maar één minder goede chauffeur. Dat meld ik wel aan de baas.” Ze heeft de afgelopen jaren veel aan de taxi gehad. “Zeker tijdens de lockdown was de chauffeur de enige persoon die ik zag.”

Clichés over taxisector

Mertens wil wat graag nog enkele clichés over de taxisector uit de wereld helpen, onder meer dat taxi’s duur zijn. “Je moet natuurlijk niet dagelijks van Leuven naar Antwerpen rijden. Maar voor Leuven en de deelgemeenten vind ik het niet duur. Ik ontmoet veel mensen, jong en oud, die niet weten hoe ze een taxi moeten nemen. Ik geef altijd de raad om vooraf een taxi te reserveren, bijvoorbeeld een uur of zelfs een dag vooraf. Een taxi komt niet uit de lucht gevallen.”

Mertens gaat genietend op naar de 3.000e taxirit. Bij de Leuvense Taximaatschappij zijn ze tevreden met hun trouwste klant. “Lucie is een ongelooflijke dame en de beste reclamespot die ik mij kan inbeelden voor onze taximaatschappij”, besluit Koen Vander Elstraeten, bestuurder bij de Leuvense Taxi Maatschappij.’

Lees ook: Leuvense taxichauffeur Herman Vlekken denkt nog niet aan pensioen

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.