Sint-Niklaas, stationsplein

Taxi’s mogen maar één passagier meenemen door corona

Beeld: ProMedia / Matthias Vanheerentals

Door de extra coronamaatregelen is het aantal passagiers per taxi beperkt tot één. Dat laat het kabinet van Maggie De Block (Open VLD) weten. Bij de taxifederatie GTL wordt verwonderd gereageerd. 

Het Kabinet van Volksgezondheid heeft overleg gepleegd met het Nationale Crisiscentrum. Dat is het centrum bij Binnenlandse zaken dat alle relevante info rondom veiligheid vanuit de overheidsdiensten verzamelt en doorspeelt aan de overheid en het publiek. Zo dus ook met de ontwikkelingen rondom het coronavirus en COVID-19 en de gevolgen voor de samenleving.

Volgens de nieuwe maatregelen die woensdag om 12.00 uur zijn ingaan mogen de taxi’s nog rijden, maar ze mogen nog maar één passagier per taxi vervoeren. “Dat heb ik grondig bevraagd zodat er geen misverstand over kon bestaan”, zegt een communicatiemedewerker op het kabinet van minister De Block. “Daarbij is het nogmaals belangrijk zo veel mogelijk afstand tussen de chauffeur en de passagier te bewaren, en zijn nog meer dan anders een goede hygiëne en afstand in de taxi aan te raden. Denk bijvoorbeeld ook aan liever met een bankkaart te betalen dan met cashgeld.”

Weinig info over ontsmettingsmiddelen

Er bestaan momenteel nog geen Belgische richtlijnen over welke ontsmettingsproducten de taxichauffeurs kunnen gebruiken tegen het coronavirus. “Dat heeft er onder andere mee te maken met het feit dat dit een nieuw virus is en er op zo’n korte tijd nog geen specifiek bewijs is gegenereerd dat bepaalde producten beter werken dan andere”, zegt een communicatiemedewerker. “Daarom wordt aangeraden om dezelfde hygiënische maatregelen te nemen als tegen andere virussen.” Wanneer zou een taxi een passagier kunnen weigeren? “Daarvan zegt het crisiscentrum dat ze zelf niet de bevoegde instantie zijn en ook geen weet hebben van een specifieke regeling dat taxi’s niemand mogen weigeren.”

GTL reageert verwonderd

Bij de taxifederatie wisten ze even niet wat ze hoorden toen het nieuws van het kabinet van Maggie De Block hen werd meegedeeld door TaxiPro. “Ik vraag mij af waar ze bij het kabinet De Block de beperking tot één passagier halen”, zegt Pierre Van Steenbergen van GTL. “Ik heb daar nergens iets over gevonden. Het is raar dat we de informatie hieronder niet rechtstreeks ontvingen van het crisiscentrum zelf. GTL had eergisteren schriftelijk de vraag gesteld aan minister De Block en aan Eerste minister Wilmès, maar kreeg daarop geen antwoord.”

“En ook op het kabinet van minister Peeters hebben ze mij gisterenmiddag nog bevestigd dat het federaal Ministerieel Besluit het toelaat dat taxi’s verder rijden. Er is geen verdere verduidelijking in het ministerieel besluit hoe het zit met aantal passagiers en afstand houden. Achteraf hebben deze mij wel per mail laten weten dat ze niet boven de drie personen zouden gaan in een minibusje.”

Per geval evalueren

Op basis van de informatie die GTL kreeg hebben ze geconcludeerd dat er enkel geadviseerd werd om het aantal passagiers te beperken, zonder een numeriek aantal te vermelden. “De chauffeur evalueert geval per geval of het één of twee passagiers mogen zijn op de achterste bank”, zegt Steenbergen. “Een moeder en haar kind mogen toch samen? Of twee dokters die vervoerd worden? Het is een kwestie van gezond verstand.” Daarnaast is het vooral belangrijk dat andere voorzorgsmaatregelen worden genomen op het vlak van hygiëne en gezondheid, benadrukt GTL.

Hoe dan ook is de schade voor heel de taxisector groot, zo klinkt het bij GTL. “Veel bedrijven zijn gewoon met hun dienstverlening gestopt zijn, zowel zelfstandigen als grotere bedrijven”, zegt Steenbergen. “Anderen werken met een beperkt aantal voertuigen verder om nog een stuk dienstverlening te verzekeren. Er zal nog specifieke steun nodig zijn voor de verschillende onderdelen van de sector. De sfeer wordt bij sommige bedrijven grimmig en men voelt zich vergeten door de overheid. Dezelfde situatie geldt wellicht nog in andere sectoren.”

Informatie over corona

De infolijn over corona is te bereiken via 0800 14 689. Het kabinet van Maggie De Block gaf nog onderstaande links mee. De eerste link is van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding, dat een advies aan de EU-lidstaten heeft gegeven over de hygiënische producten die ze het beste kunnen gebruiken. Het tweede betreft een artikel van Science Mag over het nu van oppervlakken ontsmetten teneinde verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.