Daklichten

Een derde taxibedrijven verbonden met Chiron

Foto: ProMedia

Het aandeel taxibedrijven dat verbonden is op Chiron staat momenteel op een derde. Dit deelde een woordvoerder van het departement van Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) mee aan Taxipro. Nog eens circa 100 bedrijven zijn de connectie aan het testen, maar er is ook een aanzienlijk deel dat nog geen stappen heeft gezet.  

“122 exploitanten zijn volledig in regelen en hebben de koppeling met Chiron gemaakt”, vertelt MOW-woordvoerder Nick Arys kort voor de feestdagen. Hij voegt eraan toe dat 107 exploitanten de koppeling momenteel aan het testen zijn. De verwachting is dat ze de komende dagen de verbinding definitief maken. Connectie maken met de overheidsdatabase gebeurt in twee stappen. Bedrijven komen eerst in een testomgeving terecht en na een aantal proefritten moeten ze de overstap maken naar de productieomgeving.

Er zijn 141 exploitanten die nog geen initiatief hebben genomen om zich te verbinden met de overheidsdatabase. Deze koppelingsplicht bestaat sinds 1 november voor alle taxibedrijven die rijden onder het taxidecreet 2020. Op dit moment zijn er 370 bedrijven ‘Chiron-plichtig’. In de loop der jaren doven de oude taxivergunningen uit en valt elk Vlaams taxibedrijf – ook de VVB’ers – onder het taxidecreet 2020.

Privacyprotocollen

De overheid schreef tot op heden geen boetes uit voor overtreders en hield het bij waarschuwingen. Reden hiervoor was het ontbreken van de privacyprotocollen. Arys verwacht dat dit de komende weken in orde zal komen, waarna de handhaving van start gaat. “Vanuit de Vlaamse overheid roepen we exploitanten nu op de komende dagen werk te maken van de koppeling met Chiron”, benadrukt hij.

Elke politiezone bepaalt zelf hoe het toezicht houdt op de taxiregelgeving. Zo heeft de stad Gent recent een brief gestuurd naar alle taxibedrijven met de waarschuwing dat het in januari begint met handhaving. “De protocollen liggen op tafel en dienen nog ondertekend te worden”, vertelde een woordvoerder van de dienst mobiliteit van de stad Gent.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.