Taxichauffeur Brent Verswijvel

Antwerpse taxichauffeur ontkomt aan boete voor parkeren op bushalte

Foto: aangeleverd door Matthias

De Antwerpse taxichauffeur Brent Verswijvel is beboet door De Lijn omdat hij op een bushalte geparkeerd stond. De chauffeur betwistte de boete omdat hij er naar eigen zeggen passagiers afzette. Uiteindelijk is de boete vervallen, al blijft De Lijn volhouden dat Verdwijvel in de fout was gegaan.

De taxichauffeur stopte in de Vondelstraat in Antwerpen om klanten af te zetten. Er kwam geen bus aan, dus zag de taxichauffeur er geen graten in om hiervoor kort op de bushalte te staan. Hier dachten de controleurs van De Lijn anders over, en ze gaven hem hiervoor een boete van 105 euro.

Verswijvel is het daar niet mee eens. “Wij laden en lossen net zoals de bussen van De Lijn dat doen”, zegt hij. “Het duurt vijf seconden om een persoon uit te laten en hiermee wordt het verkeer niet opgehouden. Er was ook geen plaats om elders anders te staan.” Volgens de chauffeur mag hij wettelijk gezien laden en lossen op een bushalte en zijn de controleurs niet bij hem verhaal komen halen.

Geen excuus om bij een bushalte te staan

In een reactie stelt De Lijn dat een taxi een bushalte enkel mag gebruiken gedurende de tijd die nodig is om passagiers te laten in- of uitstappen of goederen in of uit te laden. “Onze controleur heeft een foto genomen op het moment van de vaststelling”, zegt Karen Van der Sype, woordvoerster van De Lijn. “Het voertuig staat, met de vier richtingaanwijzers aan, stil op de bushalteplek. Er waren bovendien geen geopende deuren, dus geen passagiers die in- of uitstapten. Er werden evenmin goederen in- of uitgeladen.”

Het aanzetten van vier richtingaanwijzers is volgens Van der Sype geen excuus om bij een bushalte te blijven staan. “Hierdoor wordt onze dienstverlening gehinderd en wordt er een gevaarlijke situatie gecreëerd voor onze reizigers die hierdoor niet veilig kunnen in- en uitstappen. Dit is uiteraard niet toegelaten.”

Coulance voor deze ene keer

Later kreeg de taxichauffeur alsnog een positief bericht van De Lijn waarin stond dat de vervoersmaatschappij afzag van de boete. In de brief zegt De Lijn dat ze het verweer tijdig ontvangen hebben en dat ze de argumentatie van de taxichauffeur toch aanvaarden. Er wordt dan ook geen verder gevolg meer gegeven aan deze zaak. Het dossier is hierbij afgesloten, zo bevestigt De Lijn.

Dit betekent echter niet dat de chauffeur geen overtreding heeft begaan. “De chauffeur was wel degelijk in de fout, en heeft de vigerende verkeersregels geschonden door – zo is gebleken- een vrije interpretatie te geven aan de strikte wetgeving ter zake”, zegt Van der Sype. “Reden dat we de boete uiteindelijk laten vallen is dat er in overleg is beslist om, gezien de specificiteit van het één en ander, coulance toe te passen voor deze ene keer. Dat wil dus zeggen dat we de boete voor één keer laten vallen.”

Lees ook: Taxichauffeur Hicham met award beloond voor succesvol 2021

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.