Vrouw met mondkapje. Foto: iStock / torwai

Moeten taxichauffeurs passagiers controleren op het coronacertificaat?

Vrouw met mondkapje. Foto: iStock / torwai (onbeperkt gebruik)

In het Belgisch Staatsblad verscheen 4 december het Koninklijke Besluit over de vernieuwde coronamaatregelen, met een passage over grensoverschrijdende verplaatsingen. Maar wat betekent deze passage precies voor taxi- en VVB-chauffeurs? Moeten zij controleren of reizigers hun Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) hebben ingevuld en hun coronacertificaat bij zich hebben? 

Eén zin uit het Koninklijk Besluit trok al snel de aandacht van taxichauffeurs: “De vervoerder is ertoe gehouden te controleren dat alle passagiers, voorafgaand aan de boarding, een elektronisch Passagier Lokalisatie Formulier  hebben ingevuld.” Even verderop is ook te lezen dat het de taak van de vervoerder is om te controleren of reizigers uit een rode zone het juiste certificaat (vaccin, test of herstel) kunnen voorleggen. Is dat niet het geval, dan zou het de taak van de vervoerder zijn om de reiziger het instappen te weigeren.

Navraag van taxifederatie GTL leert echter dat taxi- en VVB-chauffeurs niet onder de definitie ‘vervoerder’ vallen in het Koninklijk Besluit. Dat betekent dat taxichauffeurs die mensen uit het buitenland naar België vervoeren, zelf geen enkele controle hoeven uit te voeren.

Ook de taxichauffeur zelf hoeft geen speciale voorzorgsmaatregelen te nemen. Professionele reizen van
vervoerspersoneel, zoals de ritten van taxichauffeurs, worden immers beschouwd als essentiële reizen. Chauffeurs hoeven dus geen PLF in te vullen of te beschikken over een vaccinatie-, test- of herstelcertificaat.

Demonteerbare afschermingen

Daarnaast laat GTL nog weten dat taxichauffeurs tot en met 31 december demonteerbare, flexibele, transparante afschermingen in hun voertuig mogen aanbrengen. Deze zogenaamde plexiwanden verminderen het risico op overdracht van speekseldruppels en dus van corona, en verhogen hiermee de veiligheid van de chauffeur.

Nu het er niet naar uitziet dat de coronapandemie op korte termijn ten einde zal komen, heeft de overheid de instructies voor deze afschermingen met een jaar verlengd. De inspectiediensten passen bij de periodieke keuring de voorschriften van de Vlaamse overheid toe. Voor een permanente afscherming is wél een expliciete goedkeuring door een erkende technische dienst of fabrikant vereist.

Lees ook: Nieuwe coronasteun voor Vlaamse taxichauffeurs

Auteur: Filip Van der Elst

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.