Chauffeur, bestuurder. Foto: iStock / Dusan Petkovic
Achtergrond

Strengere voorwaarden VVB-chauffeurs, taxisector eist controle

Chauffeur, bestuurder. Foto: iStock / Dusan Petkovic (onbeperkt gebruik)

Sinds het Brussels parlement de noodordonnantie heeft goedgekeurd, kunnen VVB-chauffeurs terug in de hoofdstad aan de slag. Die chauffeurs zijn onderhevig aan enkele voorwaarden, maar de taxisector eist nu strengere controles op die voorwaarden en gaat daarom donderdag betogen.

Op 10 december werd de noodordonnantie door het Brussels parlement goedgekeurd. VVB-chauffeurs mogen terug de baan op, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Zo moet de chauffeur in kwestie een vergunning hebben voor een dienst voor het verhuren van een voertuig en moet deze door het Brussels Gewest zijn afgeleverd. Daarnaast moeten ze hoofdzakelijk werken als chauffeur van een voertuig waarop de VVB-vergunning betrekking heeft. In loondienst moet die persoon dan weer minstens 20 uur per week werken. Bij eventuele controles moet de persoon in kwestie onmiddellijk ook kunnen aantonen dat hij of zij in orde is met de regelgeving.

Daarnaast moeten de chauffeurs ook op de baan zich aan allerlei regels houden. Zo moet de dienst verplicht voorafgaand worden gereserveerd via een elektronisch platform. Daarnaast is het ook verboden te parkeren op een aan taxi’s voorbehouden standplaats. De chauffeurs mogen ook het woord ’taxi’ niet vermelden in hun diensten.

Dubbele voorwaarde

Chauffeurs van Waalse en Vlaamse taxidiensten mogen in Brussel rijden, maar enkel als ze een rit voortzetten die werd gestart op het Vlaamse of Waalse grondgebied om een klant af te zetten op het Brusselse grondgebied. Daarnaast mogen ze ook een rit uitvoeren met vertrekpunt op het Brusselse grondgebied, op de dubbele voorwaarde dat die rit vooraf gereserveerd werd en dat het voertuig naar het vertrekpunt van de rit rijdt van buiten het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Voor elke andere rit met vertrek of aankomstpunt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is een exploitatievergunning voor taxidiensten vereist die is uitgereikt door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Sancties: boetes en celstraf

Overtreders worden gerechtelijk vervolgd en kunnen gestraft worden met een gevangenisstraf tot 3 maanden en een geldboete tot 80.000 euro. Het voertuig waarmee de inbreuk werd gepleegd, kan bij de controle bovendien in beslag genomen worden, met later mogelijk een definitieve inbeslagneming door de rechter.

Daarnaast worden taxiritten die georganiseerd worden door reserveringsplatforms zoals Uber en uitgevoerd worden door exploitanten en die niet over de vereiste vergunning voor die ritten beschikken als strijdig met de eerlijke handelspraktijken beschouwd.

Beloofde controles blijven uit

De taxichauffeurs eisen nu dat er controles komen, zodat Uber-chauffeurs uit Vlaanderen en Wallonië niet met een VVB-vergunning komen werken in Brussel. Volgens de taxisector werden die controles al meerdere malen beloofd, maar gebeuren ze niet. Daarom komen ze donderdag ook op straat.

Auteur: Amaury Michaux

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.