Protest Brussel

VVB-chauffeurs in actie tegen Brussels taxiplan

Foto Amaury

Een honderdtal chauffeurs met een VVB-licentie (verhuur van voertuigen met chauffeur) hebben begin deze week geprotesteerd tegen het nieuwe Brusselse taxiplan. De Brusselse regering keurde de ontwerpordonnantie van minister-president Rudi Vervoort (PS) over de taxidiensten eerder definitief goed.

De actie werd georganiseerd door de Vereniging van Belgische limousinechauffeurs (Union des Chauffeurs Limousine Belge/UCLB). De chauffeurs klagen dat ze niet meer werden geraadpleegd over het plan. Volgens de UCLB verliezen de taxi’s bepaalde verworvenheden die ze vroeger wel hadden. Zo zullen de toekomstige straattaxi’s hun licentie niet langer kunnen overdragen.

De UCLB vindt het ook jammer dat VVB-chauffeurs moeten slagen voor het bekwaamheidscertificaat, ongeacht hun ervaring. Het psychologisch onderzoek zou volgens de UCLB via een schriftelijke vragenlijst gebeuren, zonder contact met een psycholoog. Zo zouden chauffeurs zonder enige motivatie geschikt of ongeschikt verklaard worden.

Betere dienstverlening

Op het kabinet van Vervoort zijn ze het niet helemaal eens met de kritiek van de UCLB. “Het klopt niet dat we de UCLB niet hebben geraadpleegd in het kader van de hervorming van het taxiplan”, zegt Zeynep Balci, woordvoerster van Rudi Vervoort. “We hebben de hele VVB-industrie gehoord, inclusief de vereniging UCLB.” De ontwerpordonnantie legt één gemeenschappelijk statuut voor de sector van het bezoldigd personenvervoer vast.

De statuten voor Uber- en de klassieke taxichauffeurs worden gelijkgetrokken, de quota blijven overeind en er komen minimumtarieven. Volgens de minister-president zal dit voor een rechtszeker kader voor de hele beroepssector zorgen. Het taxiplan moet ook een kwaliteitsvolle dienstverlening voor de gebruikers garanderen. De ordonnantie werd voorgelegd aan alle spelers in de sector. Exploitanten en chauffeurs krijgen dezelfde exploitatievoorwaarden. De goedgekeurde tekst van het taxiplan gaat nu naar het Brussels Parlement. De regering hoopt dat die daar nog voor het zomerreces zal worden goedgekeurd.

Lees ook: Inverkeerstelling rolstoelbusjes mogelijk afgeschaft

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.