CityAirbus

Europese test met vliegende taxi’s

Foto: CityAirbus

Vliegende taxi’s en drones voor pakjesvervoer: volgens Europa zullen deze vervoerswijzen een belangrijke rol spelen in de stedelijke mobiliteit van de toekomst. Daarom gaat men in het project AMU-LED uitvoerige testen uitvoeren.

“Luchttaxi’s voor personen en drones voor het vervoeren van vracht of voor ondersteuning in noodsituaties vormen een toekomstige realiteit”, aldus de organisatie van AMU-LED. Stedelijke luchtmobiliteit, oftewel Urban Air Mobility (UAM), zou daarbij de mogelijkheid bieden om steden duurzamer en ‘slimmer’ te maken.

De testen starten in 2022 en vinden plaats in steden in Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Het gaat in totaal om meer dan 100 vlieguren. Diverse soorten drones en dronevluchten worden gecombineerd, zoals luchttaxi-vluchten, vrachtvervoer, levering van medische apparatuur, inspectie van infrastructuur, politietoezicht en ondersteuning van hulpdiensten.

Ontlasten van de wegen

Met de testen wil het project onderzoeken hoe wegen op de grond kunnen worden ontlast, het vervoer van mensen en goederen kan worden verbeterd, reistijden kunnen worden verkort, luchtvervuiling kan worden teruggebracht en verkeersongevallen kunnen worden verminderd.

AMU-LED – voluit Air Mobility Urban – Large Experimental Demonstrations – is een H2020 project van de Europese Commissie, binnen het SESAR-programma (Single European Sky ATM Research). SESAR streeft naar modernisering van luchtverkeersmanagement in Europa, waarin Urban Air Mobility (UAM) een prominente rol speelt.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.