Autonome Cruise

Inwoners van San Francisco kunnen voortaan zelfrijdende wagen boeken

Een ritje in een taxi zonder chauffeur. Het is voortaan mogelijk in de Amerikaanse stad San Francisco. Inwoners kunnen zich op de lijst laten plaatsen voor een rit met een voertuig van Cruise, een dochteronderneming van General Motors. Er hoeft hierbij niemand meer achter het stuur te zitten om mogelijk in te grijpen. “Na mijn eerste ritje met dit autonome voertuig werd me duidelijk dat we iets bijzonders hadden gebouwd”, vindt Kyle Vogt, interim CEO bij Cruise. “Nu is het tijd om dit te delen.”

De voertuigen rijden al langer door de stad, maar verplaatsen de afgelopen maanden alleen nog maar medewerkers van Cruise zelf. Maar inmiddels voelt het bedrijf zich comfortabel genoeg over de veiligheid van het systeem dat nu ook andere inwoners van de stad er gebruik van moeten kunnen maken. Ook voor hen zijn de ritten momenteel nog gratis, omdat de taxidienst nog moet worden goedgekeurd.

Maximumsnelheid

De voertuigen hebben verschillende namen, maar het is niet bekendgemaakt hoe veel autonome wagens er nu van Cruise door de stad rijden. Vogt bedankt in zijn blog ook de stad San Francisco waar ‘groots denken wordt aangemoedigd’. Al enkele jaren worden hier zelfrijdende wagens getest. Met de Cruise-auto’s zouden nu louter ’testritten’ worden gemaakt. Bovendien kunnen de voertuigen niet harder dan 48 kilometer per uur, schrijft techwebsite The Verge.

Cruise heeft op de eigen site een filmpje geplaatst waarin verschillende gebruikers aan het woord komen. “Zoals je ziet ervaren de meeste mensen kinderlijk plezier tijdens de eerste rit, maar daarna wordt de rit al snel saai. Zoals het hoort. Een van hen viel zelfs in slaap”, vat Vogt samen.

Groeikapitaal

Cruise laat verder weten extra kapitaal te hebben opgehaald. In 2018 kreeg het bedrijf al 900 miljoen dollar (bijna 800 miljoen euro) van investeerder SoftBank Vision Fund, met de toezegging om nog eens 1,35 miljard dollar (1,2 miljard euro) te investeren als er werd gestart met volledig zelfrijdende wagens. Die mijlpaal is nu dus bereikt. Vogt: “Dit extra kapitaal zal ons helpen ons team van wereldklasse uit te breiden en deze technologie snel op te schalen in San Francisco en op andere plekken.”

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.