Zuidstation Brussel

Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme voor getroffen taxibedrijven

Foto: Matthias Vanheerentals / ProMedia

Taxibedrijven die als gevolg van de nieuwe coronamaatregelen getroffen worden door dalende omzet, kunnen een beroep doen op het Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme. Taxifederatie GTL verwacht dat de meeste taxibedrijven in aanmerking komen voor het nieuw Vlaams beschermingsmechanisme. Ook het overbruggingsrecht wordt tot eind dit jaar verlengd en in sommige gevallen verdubbeld.

Het Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme betreft een verlenging van de eerdere premie over de maanden augustus en september. De tweede versie van het beschermingsmechanisme moet bedrijven ondersteunen die door de nieuwe, verscherpte coronamaatregelen inkomstenverlies hebben.

Zestig procent inkomstenverlies

Een ondernemer die tussen 1 oktober en 18 november 2020 een omzetverlies van minstens 60 procent lijdt, zal beroep kunnen doen op de steun. “De premie is afhankelijk van de omzet in dezelfde periode vorig jaar’’, vertelt Joris Renard van de unie van zelfstandige ondernemers, Unizo.

Ook bedrijven die pas dit jaar opgestart zijn, hebben in principe recht op de overheidssteunmaatregelen. In dat geval wordt er gekeken naar de verwachte omzet zoals vermeld in het financieel plan.

Tien procent van omzet

De steun bedraagt tien procent van de omzet tijdens dezelfde periode vorig jaar. Ondernemingen kunnen kiezen om een aanvraag in te dienen voor de referentieperiode van 1 oktober tot 15 november 2020 óf voor de periode van 19 oktober tot 18 november 2020.

Voor de referentieperiode 1 oktober – 15 november bedraagt de maximale steun 11.250 euro voor ondernemingen met minder dan tien werknemers en 22.500 euro voor ondernemingen met tien werknemers of meer. Bij keuze voor de referentieperiode van 19 oktober tot 18 november geldt een maximum van respectievelijk 7.500 euro en 15.000 euro voor bedrijven afhankelijk van het aantal werknemers.

Gros taxichauffeurs werkloos thuis

GTL juicht de opgedreven steunmaatregelen toe en verwacht dat de meeste taxibedrijven hier een beroep op kunnen doen. “Door de nieuwe coronamaatregelen zit de meerderheid van de chauffeurs werkloos thuis. In Brussel waar een lange nachtklok telt, is het nacht-taxivervoer bijna geheel weggevallen”, vertelt GTL-voorzitter Pierre Steenberghen aan TaxiPro.

De extra Vlaamse steunmaatregelen komen bovenop het overbruggingsrecht, een maandelijkse federale uitkering die verlengd is tot eind dit jaar. Dit heeft de minister van Zelfstandigen, Middenstand en KMO’s, David Clarinval, bevestigd in een overleg met vertegenwoordigers uit de sector, meldt taxifederatie GTL.

“Wie gedeeltelijk de activiteiten moet opschorten krijgt het gewone overbruggingsrecht, voor wie de werkzaamheden helemaal ziet wegvallen is er een dubbel overbruggingsrecht”, aldus GTL. Het normale overbruggingsrecht is sinds maart van kracht en bedraagt 1.614,10 euro voor een zelfstandige met iemand ten laste. Taxiondernemers die geen omzet meer draaien door de sluiting van sectoren wegens coronamaatregelen, zouden recht hebben op het dubbele overbruggingsrecht.

Lees ook:

Taxisector vreest gevolgen nieuwe coronaregels

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

1 reactie op “Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme voor getroffen taxibedrijven”

Ankie Van Der Schueren|18.11.20|19:08

Wij zijn op dit moment 18 november en wij wachten nog altijd op de uitbetaling van het overbruggingsrecht van november. Niet normaal.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.