Vaccinatie. Foto: iStock / Inside Creative House

Mobiliteitsbudget vaccinatiecentra verdubbeld

Vaccinatie. Foto: iStock / Inside Creative House

De Vlaamse regering heeft het maandelijks mobiliteitsbudget voor vaccinatiecentra verdubbeld naar gemiddeld 20.000 euro per centrum. Het budget is bedoeld om minder mobiele mensen bij de centra te krijgen. Taxi’s spelen bij dit vervoer een belangrijke rol, maar ook busbedrijven kunnen ingezet worden.

“Lokale besturen kunnen naar eigen keuze beslissen hoe ze deze middelen aanwenden, hetzij via belbussen, private busbedrijven of taxidiensten”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters over de verdeling van het mobiliteitsbudget.

De Vlaamse regering besliste eerder om voor elk vaccinatiecentrum een mobiliteitsbudget per maand te voorzien voor het vervoer van minder mobiele mensen. Dit budget was gemiddeld 10.000 euro wordt nu dus verdubbeld, waarmee men ook het openbaar vervoer kan versterken.

Toelage verschilt sterk

In totaal trekt de Vlaamse overheid zes miljoen euro uit tot juli van dit jaar om het vervoer naar vaccinatiecentra te ondersteunen. De toelage per centrum hangt af van het inwonersaantal, maar bedraagt gemiddeld 20.000 euro per maand.

Het vaccinatiecentrum in Antwerpen krijgt het grootste bedrag met 173.400 euro in de maanden februari en maart. Oud zwembad De Kupe in Diksmuide ontvangt met 5.000 euro het kleinste bedrag.

Inzet op gemeentelijk niveau bepaald

Uit een bevraging die minister Peeters deed bij alle steden en gemeenten bleek een diverse bezorgdheid en een groot verschil in behoeften om het budget in te zetten. Hierdoor werd snel duidelijk dat één centraal aanbod uitwerken geen antwoord zou bieden op alle noden. Dit zou bovendien een groot verschil in tussenkomst betekenen ten aanzien van de verschillende lokale besturen.

Besturen bepalen daarom zelf hoe zij het bedrag inzetten. De stad Antwerpen en ook Blankenbergen hebben bijvoorbeeld al een plan uitgewerkt waarbij taxi’s ingezet worden. Andere steden, zoals bijvoorbeeld Gent, zijn nog volop bezig om het mobiliteitsvraagstuk op te lossen.

Lees ook: Taxisector krijg mogelijk rol in landelijke vaccinatiecampagne

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.