Antwerpen Centraal, standplaats

Antwerp-Tax voert capaciteit op; voorzichtig herstel lijkt door te zetten

Foto: ProMedia / Matthias Vanheerentals

Antwerp-Tax heeft zijn capaciteit weer opgevoerd en rijdt momenteel op 60 tot 70 procent van zijn kunnen. Februari is tot dusver een betere maand dan januari. Vanaf maart lonken bovendien de ritten naar het vaccinatiecentra in Spoor Oost aan de rand van de stad. Dat zal niet veel geld in het laatje brengen, maar kan wel een middel zijn om potentiële nieuwe klanten te werven.

Koen Van Oorschot, zaakvoerder van Antwerp-Tax, zegt in februari tien procent meer ritten uitgevoerd in vergelijking met een maand eerder. “Tijdens het winterweer was het druk en daarna gingen de kappers open en was het ook krokusvakantie”, zo geeft hij een aantal reden van het lichte herstel.

Ook in maart zal dat herstel vermoedelijk doorzetten, al is het alleen maar omdat Antwerp-Tax een van de bedrijven is die zich inzet voor het vervoer van minder mobiele Antwerpenaren naar het vaccinatiecentrum in park Spoor Oost. Om deze opdrachten, die vanaf 1 maart starten, te kunnen uitvoeren zal het bedrijf tien tot twintig extra taxi’s inzetten.

Vaccinatievervoer aan de kostprijs

“En mocht dat niet voldoende zijn dan staan er nog taxi’s klaar”, vertelt Van Oorschot, die ook chauffeurs in tijdelijk werkloosheid op stand-by heeft gezet. Het bedrijf heeft in totaal negentig auto’s ter beschikking. Alhoewel het vaccinatievervoer een intensivering van het werk zal betekenen, brengt het volgens Van Oorschot weinig geld in het laatje. “Wij verdienen niet aan dat vervoer en doen dit maar als een dienst aan de gemeenschap.”

Met het Antwerpse stadsbestuur zijn vaste bedragen afgesproken, waarbij de deelnemende taxibedrijven – afhankelijk van de afstand tot het vaccinatiecentrum – 5, 10 of 15 euro in rekening brengen voor het minder vervoer van minder mobiele mensen.

Vaccinatie helpt taxisector

Helemaal altruïstisch is het initiatief niet. “Hoe eerder iedereen gevaccineerd is en we weer met het normale leven kunnen beginnen, hoe beter het voor ons is”, zegt Van Oorschot. Hij betwijfelt, ondanks de positieve signalen uit februari, of de taximarkt snel zal herstellen. “Ik kijk wel uit om te juichen. Tijdens vorige oplevingen van het werk vielen we weer snel terug bij af omdat de coronamaatregelen weer opgevoerd werden.”

Volgens de ondernemer is het wachten tot de zomer voordat er enigszins gesproken kan worden van een normale situatie. Tot dan toe kan de taxisector met het uitvoeren van de vaccinatieritten mogelijk klanten voor de toekomst werven. “Voor sommige mensen zal dit een kennismaking zijn met de taxi. Mogelijk nemen ze daarna vaker de taxi.”

Lees ook: Mobiliteitsbudget vaccinatiecentra verdubbeld

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

1 reactie op “Antwerp-Tax voert capaciteit op; voorzichtig herstel lijkt door te zetten”

Vandoorne Rudy|23.02.21|13:53

Volgens mij krijgen Frank en Koen van Antwerp Tax de Auto’s en de Diesel gratis.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.