Daklicht. Foto: Brussel Mobiliteit

Brusselse taxisector eist meer coronasteun

Daklicht. Foto: Brussel Mobiliteit

De Brusselse taxifederatie Febet heeft felle kritiek op de plaatselijke overheid. In tegenstelling tot in Vlaanderen en Wallonië ontvangen taxibedrijven in Brussel geen coronasteun van de regionale overheid. Dit terwijl 65 procent van de taxichauffeurs op tijdelijke werkloosheid staat.

In een brief aan Rudi Vervoort, minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, roept de Brusselse taxifederatie Febet op tot een hervorming van de taxiwetgeving en financiële steun. “Is onze sector dan niet sterk afhankelijk van toerisme, de horeca en andere sectoren die wel hulp ontvingen?”, vraagt de organisatie zich af in de brief die via social media verspreid is.

Pensioengeld verspeeld

De taxifederatie refereert aan het TETRA-steunpakket dat recent werd toegekend aan enkele sectoren die door corona getroffen werden, maar de taxisector viel niet onder deze sectoren. Febet vindt dat onterecht en stelt dat 65 procent van de chauffeurs op tijdelijke werkloosheid zit of uit angst voor de toekomst van het taxiwerk in een andere sector werk heeft gevonden.

Taxiondernemer Michel Vermeren van MV Automobiles in Nijvel sluit zich emotioneel aan bij dat laatste argument. “Na veertig jaar werken als taxiondernemer is mijn taxionderneming niets meer waard.” Om vervolgens cynisch te besluiten:  “Dank ministers, voor het verspelen van mijn pensioengeld waar ik mijn hele leven voor gespaard heb.”

Wel regionale steun in Vlaanderen en Wallonië

Ook de tweede taxifederatie van Brussel, BTF, levert kritiek op het uitblijven van regionale steun aan de taxibedrijven. De organisatie wijst op het Waalse steunpakket aan taxibedrijven dat recent werd bekendgemaakt. Waalse taxi- en VVB-bedrijven die kunnen aantonen dat zij 50 procent omzetverlies lijden door toedoen van corona, ontvangen een compensatie van 30 procent. Ook in Vlaanderen worden taxiondernemingen regionaal geholpen met het beschermingsmechanisme.

Lees ook: Waalse taxibedrijven krijgen extra coronasteun

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.