Geld. Foto: iStock / darkojow

Steun voor zelfstandigen met een kwartaal verlengd

Geld. Foto: iStock / darkojow (onbeperkt gebruik)

Diverse tijdelijke steunmaatregelen voor zelfstandigen zijn verlengd tot 31 december 2021. Dit is gedaan in verband met de coronacrisis en de overstromingen van afgelopen zomer.

Onder andere de tweede pijler van het tijdelijke crisis-overbruggingsrecht bij omzetdaling wordt verlengd. Om hiervoor in aanmerking te komen, moeten zelfstandigen kunnen aantonen dat hun omzet in de maand voorafgaand aan hun aanvraag met 65 procent is gedaald ten opzichte van het referentiejaar 2019. De maandelijkse uitkering bedraagt 1.343,87 euro zonder gezinslast en 1.679,31 euro met gezinslast.

Dezelfde verlenging geldt voor de derde pijler. Hier hebben zelfstandigen recht op als hun kind in quarantaine moet en zij hierdoor minstens zeven dagen in een maand hun werk moeten onderbreken. Het kan zijn dat het kind verplicht op afstand les moet volgen voor school in verband met corona of – in het geval van een handicap – niet naar een centrum van opvang kan gaan.

Slachtoffers blijven steunen

Wat betreft zelfstandigen die het slachtoffer zijn van de overstromingen van afgelopen zomer, geldt dat het voorontwerp van wet bepaalt of zij nog recht hebben op het crisis-overbruggingsrecht. Zij moeten in ieder geval een omzetdaling van 65 procent hebben om hiervoor in aanmerking te komen.

De bevoegde minister van Zelfstandigen onderstreept dat het belangrijk is om zelfstandigen die slachtoffer zijn van de coronacrisis en van de overstromingen te blijven steunen.

Lees ook: Mondmasker blijft verplicht in taxi’s

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.