Koningin Astridplein, standplaats

Coronasteun voor zelfstandigen verlengd

Foto: Matthias Vanheerentals / ProMedia

Zelfstandig ondernemers kunnen langer gebruik maken uitstel en vrijstelling van sociale bijdragen vanwege de beperkingen door corona. Ook het overbruggingsrecht voor zelfstandigen is verlengd.

Die overbrugging bij omzetdaling en quarantaine geldt nu in elk geval tot 31 maart voor zelfstandig ondernemers, een status die ook veel taxichauffeurs hebben. Voorwaarde is dat de ondernemer voor de maand in kwestie een omzetdaling kan aantonen ten opzichte van de referentiemaand in 2019. En er moet ook duidelijk worden gemotiveerd wat de relatie is tussen die omzetdaling en de crisis als gevolg van de coronapandemie.

Voor januari tot en met september 2021 en december 2021 tot en met maart 2022 geldt een minimaal omzetverlies van 40 procent en voor de periode daar tussen in (oktober en november vorig jaar) is dat 65 procent. De aanvraag moet per maand worden gedaan en dat kan bij het sociale verzekeringsfonds waarbij de ondernemer is aangesloten.

Uitstel, vrijstelling en verlaging

Diezelfde fondsen hebben ook een zogenaamde omzendbrief gekregen van de federaal minister van Zelfstandigen, David Clarinval. Daarin staat dat de mogelijkheden tot uitstel en vrijstelling van de betaling van sociale bijdragen is verlengd, maar wel enkel voor die zelfstandigen die nog zwaar worden getroffen door de coronacrisis. Die groep kan ook een verlaging aanvragen voor het bedrag van de voorlopige sociale bijdragen voor heel 2022.

De maatregelen houden onder meer in dat zelfstandigen een jaar uitstel van betaling kunnen krijgen van hun sociale bijdragen voor het eerste kwartaal van 2022. Ook geldt voor het aanvragen van vrijstelling voor de sociale bijdragen een vereenvoudigde procedure.

Lees ook: Omikron in opmars: taxichauffeurs verzocht om beter masker te dragen

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur van Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.