Festival. Foto: iStock / Monkey Business Images

Er circuleren woekerprijzen voor een taxirit op Tomorrowland

Festival. Foto: iStock / Monkey Business Images (onbeperkt gebruik)

Volgens de politie zijn er taxi’s die veel te veel aanrekenen op het festival Tomorrowland. Er werden ook al klanten geronseld buiten de voorziene zones. Sommige taxi’s waren wettelijk niet in orde. De politie heeft al zeventien taxi’s bestuurlijk in beslag genomen tijdens het eerste weekend van Tomorrowland.

Tomorrowland zorgt voor hoogdagen in de taxisector. Er gelden dit jaar wel strengere regels die blijkbaar door nogal wat chauffeurs aan hun laars werden gelapt. Er zijn heel wat taxichauffeurs die volgens de politie in de zijstraten van het festival zijn gaan ronselen, terwijl dat niet mag, zo meldt de krant Het Laatste Nieuws. De taxi’s mogen eigenlijk enkel in de bewakingsperimeter en de veiligheidsperimeter rond het festival binnen als ze kunnen aantonen dat de passagier in deze zones woont.

Astronomische prijzen

Volgens de krant Het Laatste Nieuws durven taxibedrijven ook nog eens astronomische prijzen aanrekenen. Waar je volgens de krant zondagavond omstreeks 19 uur een 40 à 60 euro moest betalen voor een rit van 15 kilometer, betaal je om middernacht al 90 à 110 euro. Een lezer van dezelfde krant spreekt zelfs van het astronomisch bedrag van 170 euro. Joris Van Camp, woordvoerder van Lokale Politie Rupel, bevestigt in Het Laatste Nieuws dat er exuberante prijzen circuleren.

Taxivergunningen

Taxi’s die een rit aanbieden, mogen dit tijdens de duur van het festival enkel doen in de daarvoor voorziene taxizones en de ‘Kiss & Ride zones’ die ingericht worden, zo benadrukt de politiezone Rupel. Hun passagiers moeten ook in de daarvoor voorzien zone in- en uitstappen. In de bewakingsperimeter en de veiligheidsperimeter rond het festival mogen enkel taxi’s binnen die kunnen aantonen dat de passagier in deze zones woont. Als de chauffeur zich niet aan het verbod houdt, kan zijn taxi in beslag genomen worden tot na het laatste festivalweekend en kan er een GAS-boete uitgereikt worden. Taxifederatie GTL benadrukt op hun website dat er dit jaar geen standplaatsmachtiging nodig is.

Doorlaatbewijzen voor wagens

Uit veiligheidsoverwegingen wordt tijdens het festival een beperkt aantal straten autovrij gemaakt. Daarnaast wordt het festivalverkeer geweerd uit een perimeter rond het festivalterrein. Hier wordt een autoluwe zone ingesteld. Om voor de bewoners, de stewards en de politie duidelijkheid te creëren, werd de autoluwe zone in samenspraak met het lokaal bestuur Boom en Rumst en de politie opgesplitst in twee zones: de groene en de oranje zone. Aan de houders van de doorlaatbewijzen wordt gevraagd om de kaart duidelijk zichtbaar links aan de voorruit van de wagen te leggen. Het is verboden om de zones binnen te rijden zonder dit bewijs. Op de website van de taxifederatie GTL zijn handige kaartjes te vinden.

Lees ook: 

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.