Laadpaal Rotterdam

Vlaanderen en Brussel doen projectoproep voor aanleg laadpalen

Foto Inge

De Vlaamse en de Brusselse overheid doen samen een projectoproep voor de aanleg van laadpalen. Dat gebeurt via het Europese project Benefic, dat 1,6 miljoen euro beschikbaar stelt. Ook de taxisector wil op termijn naar zero-emissie. Sommige bedrijven zetten daarin, ondanks de coronacrisis, al hun eerste stapjes.

De Europese subsidie van 1,6 miljoen euro is bedoeld voor bedrijven die willen investeren in de aanleg van normale, snel- en ultrasnelladers voor elektrische voertuigen. Tot 20 procent van de in aanmerking komende investeringskosten kunnen gesubsidieerd worden.

De projecten moeten langs het TEN-T kernnetwerk in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest liggen of in de onmiddellijke omgeving ervan. Het trans-Europees vervoersnetwerk bevat Europese snelwegen, stedelijke knooppunten en binnenhavens. Ook binnenvaartbedrijven kunnen een subsidieaanvraag indienen voor walstroom.

Taxibedrijven en vergroening tijdens corona

Projectvoorstellen kunnen ingediend worden tot maandag 12 april 2021 en geselecteerde projecten kunnen uitgevoerd worden tot 30 september 2022. De laatste deadline is mogelijk een haalbare piste voor taxibedrijven. De sector kreunt momenteel onder de coronacrisis en investeringen lijken momenteel geen prioriteit.

Toch zijn er taxibedrijven die de afgelopen periode hebben ingezet om hun zero emissie-doelstellingen na te streven. Zo investeerde taxibedrijf VHF recent nog in de aanleg van laadpalen in haar nieuwe vestiging in Kontich, waar het met zonnepanelen ook nog eigen energie opwekt. Ook V-Tax uit Gent, dat haar wagenpark vergroent, wil inzetten op eigen energieopwekking.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.