Uber

Uber overstag in Engeland: chauffeurs zijn ‘workers’

Foto: Uber newsroom

Taxiplatform Uber is in England overstag gegaan en noemt zijn chauffeurs voortaan ‘workers’. Dat is een categorie tussen werknemer en zelfstandige in. Chauffeurs ontvangen hierdoor een wettelijk minimumloon, vakantiegeld en pensioenen.

De beslissing van Uber volgt op een uitspraak van het Britse Hooggerechtshof in februari waarbij Uber-chauffeurs als ‘workers’ bestempeld werden. De uitspraak was het slotstuk van een procedure die in 2016 was opgestart door 25 chauffeurs. Volgens het Hooggerechtshof zijn de chauffeurs geen echte zelfstandigen omdat ze geen controle hebben over de tarieven en Uber alle interacties met de klanten controleert.

Terwijl Uber aanvankelijk beweerde dat de uitspraak betrekking had op een klein groepje chauffeurs, zijn ze nu dus overstag gegaan. Deze week kondigde het bedrijf aan dat de meer dan 70.000 Britse chauffeurs vanaf woensdag recht hebben op de voordelen van een ‘worker’. Dat betekent in de praktijk dat het Amerikaanse bedrijf haar Britse chauffeurs het wettelijk minimumloon (10,41 euro), alsook vakantiegeld en pensioenen zal uitbetalen.

Vakbonden: ook uitbetaling tijdens wachten

Ondanks de knieval van Uber zijn de Britse chauffeursvakbonden niet tevreden. Zo krijgen de chauffeurs alleen het minimumloon als ze een rit uitvoeren en niet terwijl ze wachten op passagiers. Dat laatste is bijna in een derde van de tijd dat ze op het app zijn aangemeld het geval.

Ook in België loopt een zaak tegen de juridische status van chauffeurs. Nadat de federale Commissie Arbeidsrelaties (CAR) begin dit jaar oordeelde dat de chauffeur die een zaak tegen Uber opende als werknemer beschouwd moest worden, diende de taxi-app onlangs bezwaar in tegen de uitspraak.

Onderwerpen: ,

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.