Uber (foto: Uber)

Uber in beroep tegen uitspraak over schijnzelfstandigheid

foto: Uber wagens / copyright Uber

Uber trekt naar de arbeidsrechtbank in Brussel om de beslissing van de Commissie Arbeidsrelaties (CAR) aan te vechten. De commissie van de federale overheidsdienst Sociale Zekerheid bepaalde eerder dat een Belgische chauffeur, die een aanklacht had ingediend tegen Uber, als werknemer gezien moet worden.

Dit wordt bevestigd door Yves Toutenel van de vakbond ACV. Een divisie binnen ACV, United Freelancers, begeleidt de chauffeur in zijn zaak tegen Uber. “Uber heeft zo weer tijd gekocht, want zo’n zaak kan tot twee jaar duren.”

De chauffeur diende medio vorig jaar een dossier in bij de CAR. Hij beschouwde zichzelf niet als zelfstandige, omdat Uber hem arbeidsvoorwaarden oplegde. Na zich over de argumenten van de chauffeur gebogen te hebben, besliste de CAR dat hij dusdanig in zijn zelfstandigheid beperkt werd, dat hij als loontrekkende beschouwd moest worden.

Nog niet in dienst

In navolging van het verdict stuurde ACV een aangetekend schrijven naar Uber met het verzoek de chauffeur in dienst te nemen. United Freelancers had tot dinsdag nog niets vernomen van Uber, terwijl de termijn om te reageren op een maand lag. Nu blijkt dat Uber zich dus niet heeft neergelegd bij de uitspraak van CAR.

Wanneer de zaak zal worden behandeld, is nog onbekend. De vakbond vreest in elk geval dat het jaren kan duren voor er een uitspraak volgt. Uber heeft nog niet gereageerd op vragen van TaxiPro begin deze week.

Lees ook:

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.