Vaccinatie. Foto: iStock / Ridofranz

Vaccinatievervoer per taxi komt in steeds meer steden op gang

Vaccinatie. Foto: iStock / Ridofranz (onbeperkt gebruik)

De vaccinatiecampagne is volop bezig. Een miljoen Belgen hebben hun eerste coronaprik gekregen. Taxibedrijven zien sinds vorige week de bestellingen voor vaccinatieritten binnenlopen. Soms worden deze betaald door de gemeenschap, in andere gevallen betalen de passagiers zelf.

Antwerp Tax heeft zijn eerste ritten naar het vaccinatiecentrum erop zitten. Zaakvoerder Koen Van Oorschot kijkt tevreden terug op de start, nu anderhalve week geleden. Het aantal uitgevoerde taxiritten is sterk afhankelijk van de werking van het vaccinatiecentrum en de beschikbaarheid van vaccins. “Dinsdag was een hele goede dag en toen heeft onze firma 200 ritten uitgevoerd.”

Van Oorschot zegt positieve reacties te hebben ontvangen van veel passagiers. “Mensen zijn blij dat wij de ritten voor een lage prijs uitvoeren en wij krijgen veel bedankjes.” De zaakvoerder van Antwerp Tax en voorzitter van de Antwerpse taxifederatie APTU geeft aan dat er niets verdiend wordt aan het vervoer. “Wij doen het voor de gemeenschap. Hoe sneller iedereen gevaccineerd is, hoe beter het is voor ons als taxisector.”

Hasselt puzzelt nog aan mobiliteitsplan

Over heel het land is de vaccinatiecampagne opgestart, alhoewel sommige steden achterblijven. Hasselt en aanpalende gemeenten zijn bijvoorbeeld wel gestart met vaccineren, maar hebben het mobiliteitsplan nog niet op punt staan. “Als het goed is, gaat het overheidsprogramma hier op 25 maart van start”, vertelt Wendy Steukers van Hasseltse Gele Taxi (HGT).

Steukers geeft aan dat HGT inmiddels al de nodige ritten heeft uitgevoerd. Deze ritten betalen de passagiers uit eigen zak. Jan Wouters, kabinetschef van de burgemeester van Hasselt, geeft aan dat het (nog niet actieve) taxiprogramma bedoeld is voor minder mobiele mensen met een minimaal budget. “Mensen met weinig financiële middelen die nu gevaccineerd moeten worden, kunnen contact opnemen met het callcenter van de stad en dan gaan we op zoek naar een maatoplossing”, voegt hij eraan toe.

Extra chauffeurs ingezet

Ook in Tienen is het vaccineren gestart. Herman Adams van Taxi DrivePLUS heeft vorige week donderdag zijn eerste vier ritten uitgevoerd. Passagiers betalen vijf euro in de taxi en ondertekenen een bon die de ondernemer vervolgens binnenbrengt bij de gemeente voor een verdere aanvulling. “Ook de komende donderdagen staan er weer ritten op de planning”, vertelt de ondernemer.

Sommige taxibedrijven nemen zelfs extra personeel aan om het vaccinatievervoer te kunnen uitvoeren. Deze week vertelde Taxi Leiedal uit Kortrijk op zoek te zijn naar nieuwe chauffeurs. Dat was overigens voordat de nieuwe coronamaatregelen in beeld waren. Eerder liet ook Leuvense Taxi Maatschappij aan TaxiPro weten nieuwe chauffeurs aan te nemen met het oog op het vaccinatievervoer. Ook dat was voordat de coronacijfers opliepen.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.