Luchthaven Brussels Airport

Luchthavenvervoer verdubbeld maar nog steeds zeer beperkt

Brussels Airport. Foto: Promedia / Matthias Vanheerentals

Luchthavenvervoerder Huur een Stuur heeft het aantal ritten zien verdubbelen sinds het opheffen van het  internationale reisverbod. Het aantal ritten blijft echter minimaal. Er worden vooral piloten en mensen met een tweede verblijf vervoerd. Kleinere taxibedrijven zien nog weinig verandering.

De opheffing van het internationale reisverbod heeft dus zeker nog niet geleid tot een grote stijging in het luchthavenvervoer. Lunam uit Zonderzeel is één van de kleine taxibedrijven die dat zelf ervaren. “Ik heb zo ongeveer een ritje per week naar de luchthaven. En als ik daar ben, is het stil op de taxiparking. Vaak ben ik de enige”, vertelt Luc Heyvaert.

Terwijl veel eenmanszaken met als specialisatie luchthavenvervoer de deuren hebben gesloten en aanspraak maken op dubbel overbruggingsrecht, werkt Heyvaert voort. “Ik ben toch liever bezig en wil de klanten die nog bestellen ook niet in de steek laten”, verklaart hij. De ondernemer denkt dat het nog tot na de zomer wachten is voordat internationale, zakelijke reizen weer van start gaan. “Mensen zijn nog te bang om te vliegen.”

Een kleiner bedrijf dat eerder dit jaar de deuren sloot wegens gebrek aan klandizie en perspectief was Prestige uit Bredene. Ook na de opschorting van het reisverbod ziet zaakvoerder Eddy Vandekerckhove geen brood in een heropening. “Wij gaan nog niet open”, laat hij dan ook weten.

Mogelijk van korte duur

Luchthavenvervoerder Huur een Stuur en Billo, zusterondernemingen van V-Tax uit Gent, zag het aantal bestellingen verdubbelen na het opheffen van het internationale reisverbod in België vanaf 19 april. “Wij zijn van 25 tot vijftig bestellingen gegaan naar vijftig tot honderd”, vertelt CEO Martijn Steenhaut aan TaxiPro.

De directeur vertelt dat deze toename mogelijk van korte duur is. “Wij zien een toename in het vervoer van piloten tussen de verschillende luchthavens omdat er meer vluchten plaatsvonden. Daarnaast hebben we ook mensen met een tweede verblijf in bijvoorbeeld Spanje vervoerd. Misschien blijven deze mensen daar wel langere tijd en is het vervoer eenmalig.”

Winterslaap

De grootste luchthavenvervoerder van het land kan de ritten met eigen wagens uitvoeren, terwijl het in goede tijden, als het zevenhonderd tot achthonderd ritten per dag uitvoert, ondervervoerders inschakelt. Het is nog maar afwachten hoe deze situatie zich ontwikkelt na een eventueel herstel van de markt. “Vooral veel kleinere luchthavenvervoerders hebben de deuren tijdelijk gesloten en sommige bedrijven hebben hun activiteiten stopgezet. We moeten zien hoeveel bedrijven er overgebleven zijn”, zegt Steenhaut.

Lees ook:

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.