Zuidstation Brussel

Uber-chauffeurs als antwoord op tekort taxichauffeurs Brussel

Foto: Matthias Vanheerentals / ProMedia

De taxisector in Brussel heeft een eigen plan klaar om de sector te moderniseren en te versterken. Onderdeel van het plan is om zeshonderd Uber-chauffeurs aan te werven om het tekort aan taxichauffeurs in de hoofdstad weg te werken.

De zeshonderd chauffeurs zouden een contract van onbepaalde duur kunnen krijgen. “Het grote voordeel is dat we een oplossing aan deze Uber-chauffeurs aanbieden”, zegt Sam Bouchal, woordvoerder van de taxisector in de hoofdstad. “We halen hen uit de illegaliteit.”

De sector wil hiermee naar eigen zeggen een “sociaal bloedbad vermijden.” Volgens Bouchal respecteert de taxidienst de wetten niet. “De chauffeurs zouden voor een klassiek taxibedrijf met licentie moeten werken. Nu bieden ze limousinediensten aan, maar zijn ze eigenlijk een klassiek taxibedrijf. Daar gaan we nooit mee akkoord gaan.”

Hervorming taxisector

Er is momenteel een tekort van meer dan zeshonderd taxichauffeurs in de hoofdstad. “Er is nood aan extra krachten binnen de taxisector”, bevestigt Bouchal. “Alleen al bij Victor Cab is er behoefte aan driehonderd extra chauffeurs.” De voorstellen van de taxisector komen er in afwachting van het taxiplan van de Brusselse minister-president Rudi Vervoort. Daarmee wil hij de taxisector hervormen.

Het was lang stil rond dat plan. Maar op de eerste ministerraad na het zomerreces werd duidelijk dat hierover de komende maanden meer duidelijkheid moet komen. Over enkele weken zal Vervoort naar de ministerraad stappen met het beloofde taxiplan. En als de Brusselse regering een beslissing heeft genomen, zal het overleg starten met de taxisector, alsook met Uber.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.