Taxi in Aarschot

Tekort aan taxichauffeurs blijft groeien

Foto: Matthias Vanheerentals / ProMedia

Wie in het weekend snel een taxi nodig heeft, zal op het moment heel wat moeite moeten doen om er één te vinden. De sector kampt met een flink personeelstekort. Taxibedrijven moeten veel klanten weigeren of hen enkele uren laten wachten voordat ze aan de beurt zijn.

Nu de coronacrisis stilaan achter de rug is, herstelt de economie weer. Taxibedrijven krijgen meer werk maar nu hebben ze dus een gebrek aan chauffeurs. Veel van hen zijn immers tijdens de coronacrisis vertrokken en hebben een andere baan gevonden. Daardoor zijn ze nu niet bereid om in het vak terug te keren.

V-Cab uit Zonhoven moest zijn wagenpark met een derde afslanken. “De markt is plots weer in gang geschoten en er zijn meer taxi’s nodig”, zegt Marc Vrancken, zaakvoerder van taxibedrijf V-Cab. “Maar er zijn ook veel chauffeurs vertrokken. Het is zeer moeilijk om personeel aan te werven. Vooral jonge mensen willen nu gaan feesten om zo wat tijd in te halen.”

Soms geen werk, soms veel werk

In Hasselt vertelt een ondernemer dat het zeer moeilijk is om chauffeurs te houden. “Vaak staan ze enkele uren stil door gebrek aan werk, en dan stoppen ze gewoon met werken. Op andere momenten is er dan plots veel werk.”

In Antwerpen is het beeld niet anders, en landelijk evenmin. Koen Van Oorschot van Antwerp-Tax bevestigt dit. “Na een vergadering vorige week met de collega’s uit het hele land denk ik dat die trend voor iedereen geldt. Het probleem zit zelfs niet alleen in het weekend en ook niet alleen in de taxisector. Ook de horeca en vele andere sectoren.”

Lange procedure

Bij Taxi Jenny in Leuven zijn woorden van dezelfde strekking te horen. “Ja dat klopt, de groei in werk gaat sneller  dan het aantrekken van chauffeurs, waardoor we over de ganse lijn met een tekort zitten. Er zijn wel kandidaten maar door de lange procedure die de aanvraag van een bestuurderspas inhoudt zitten we met een gat”, zegt Matthias Liekens.”

Martijn Steenhaut van V-Taks in Gent treedt zijn collega’s bij. “Het is en blijft moeilijk om met name jonge mensen aan te trekken die bereid zijn in het weekend te werken. Daar staat een groep tegenover die bereid is om enkel in het weekend te werken, soms naast een weekjob, maar deze groep verkleint.”

Kurt Vergauwe, Chief Operations bij Taxi Snel in Brugge: “We zien inderdaad méér activiteit met als gevolg een toename van de werkvolumes. Deze trend zal zich verder doorzetten, waardoor het moeilijker wordt om personeel te vinden. De instroom is miniem, wat vanaf volgend jaar voor problemen kan zorgen.”

Lees ook: 

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur van Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.