Gent Sint Pieters. Foto: Matthias Vanheerentals / ProMedia

‘Een nieuwe lockdown zou de zoveelste klap voor taxibedrijven zijn’

Gent Sint Pieters. Foto: Matthias Vanheerentals / ProMedia

Nu het overleg over extra maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus is vervroegd, groeit ook de vrees voor een nieuwe lockdown. Vakbond ACV vraagt zich af of taxibedrijven weer zo’n tegenslag aankunnen. Autocarfederatie FBAA stelt zich wat meer afwachtend op, maar is tegelijk weinig hoopvol.

Premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft beslist om het Overlegcomité te vervroegen van aanstaande vrijdag naar woensdag. Deze beslissing werd genomen omdat de cijfers van de coronabesmettingen zeer snel de slechte richting uitgaan.

“Ik hoop dat er enkel maatregelen op tafel zullen komen ter verstrenging en dat we niet terug gaan naar een lockdown zoals in sommige buurlanden”, zegt Yves Toutenel van taxi-vakbond ACV. “Ik ben uiteraard geen arts of viroloog, maar ik hoop echt dat we het tij kunnen keren met extra maatregelen. Ik denk dat de meesten onder ons veel liever extra maatregelen op tafel zien komen dan een nieuwe lockdown.”

Meeste taxibedrijven bleven open

Toutenel schetst de mogelijke gevolgen van zo’n lockdown als die er toch zou komen. “Dat zou voor de taxisector de zoveelste klap zijn en ik weet niet of er nog veel bedrijven zijn die dit kunnen dragen. Tot op heden zijn de meeste taxibedrijven geopend gebleven, zelfs tijdens de vorige lockdown, zij het met de nodige maatregelen. We blijven de chauffeurs dan ook aanraden om een mondmasker te dragen, de wagen te verluchten na elke rit en regelmatig de handen te wassen en te ontsmetten.”

FBAA: laat ons afwachten

Kim Taylor van de Federatie van de Belgische Autobus- en Autocarondernemers (FBAA) wil niet vooruitlopen op het geplande overlegcomité. “Laat ons afwachten wat de ministers beslissen en wat dat eventueel zal veranderen  voor de ondernemingen in onze sector. Binnen onze branche gelden er immers al specifieke gezondheidsmaatregelen.”

Toch ziet Taylor op basis van de afgelopen twee jaar weinig reden om optimistisch te zijn. “Het is wel al duidelijk dat de situatie in onze sector een processie van Echternach dreigt te worden, waarbij we enkele stappen vooruit zetten en nadien weer achteruit gaan. Bij elke golf worden we teruggeslagen. Het is nu met een bang hart afwachten welke vervoersactiviteiten er gaan geannuleerd worden.”

Lees ook: Taxisector kritisch op nieuwe chauffeursdienst met studenten

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.