Vaccinatie. Foto: iStock / Inside Creative House

Taxisector bezorgd om strengere coronaregels

Vaccinatie. Foto: iStock / Inside Creative House

Er wordt woensdag zeer waarschijnlijk besloten tot het verstrengen van de coronaregels. De taxisector wacht gespannen af en kan alleen maar hopen dat er na vandaag nog doorgewerkt kan worden.

België registreert sinds vorige week dinsdag gemiddeld weer meer dan 10.000 nieuwe coronabesmettingen per dag. Uit gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano blijkt dat er 557 Covid-patiënten op intensieve verzorging liggen. Het kan niet anders dan dat het overlegcomité vandaag verstrengingsmaatregelen zal nemen. Er wordt gedacht aan vele maatregelen, zoals een telewerk-verplichting voor vier dagen, een aanscherping van de toegang tot indoor evenementen en het nachtleven en een uitgebreidere mondmaskerplicht.

Terugval kan doodsteek zijn

Martijn Steenhaut van Huur een Stuur, het bedrijf dat onder meer V-tax in Gent uitbaat, is bezorgd om de extra maatregelen. “Uiteraard primeert de gezondheid”, zegt Steenhaut. “Echter hoop ik dat er een evenwicht wordt gevonden tussen bescherming van de gezondheid en het bevriezen van het (economisch) leven. Er zijn verschillende maatregelen voor handen waarbij beide samen gaan, zoals vaccinaties en het opdrijven van de testing. Voor veel (taxi)ondernemingen zijn de reserves uitgeput na de laatste twee jaren. Een té zware terugval in de activiteit kan voor sommigen de doodsteek zijn.”

Ook bij Koen Van Oorschot van Antwerp Tax klinkt bezorgdheid, al zal het aanscherpen van de regels aan boord van de voertuigen weinig veranderen. “Voor de taxi’s hebben wij nog steeds geen aanpassingen gedaan aan de strenge maatregelen. We blijven dus nog steeds bij de mondmaskerplicht, de afstandsregels, de verluchting van het voertuig en het ontsmetten van de voertuigen.”

Covid-pas scannen en verplicht vaccineren

Vakbondsvrouw Elke Goeminne van ACLVB, die de taxisector nauw opvolgt, deelt de bezorgdheid. “We hopen dat er geen impact is op de tewerkstelling in de sector en dat iedereen op een veilige manier zijn job kan uitvoeren. Het scannen van een Covi-pas kan hier misschien in helpen.”

Steven Steyaert van vakbond BTB-ABVV, gespecialiseerd in de autocarsector, noemt een mogelijkheid om het eventuele leed te verzachten. “Als het blijft escaleren, kan dit een domper zijn op zowel het geregeld als het ongeregeld vervoer. Een optie zou zijn dat de buschauffeurs van de autocarsector ook de Covid-pas zouden mogen scannen. Momenteel mag dat niet. Nochtans zou dat een oplossing zijn om mensen veilig op te bus te krijgen en het geeft minder zorgen. Een bepaalde groep van chauffeurs is er voor te vinden. We staan open om met de overheid te praten. We zijn er ook voorstander van dat de chauffeur zich verplicht zou vaccineren.”

Lees ook: ‘Een nieuwe lockdown zou de zoveelste klap voor taxibedrijven zijn’

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.