Protest Brussel

Uber-chauffeurs Brussel mogen weer: taxisector ontstemd, vakbond tevreden

Foto Amaury
Het feit dat VVB-chauffeurs – dus met name Uber-chauffeurs – in Brussel binnenkort weer aan de slag mogen, levert verdeelde reacties op.De taxisector is ontstemd terwijl de Belgische transportbond BTB spreekt van een aanvaardbaar compromis.

Sinds vrijdagavond 26 november rijden er geen Uber-chauffeurs meer rond in Brussel. Na een uitspraak van het Hof van Beroep haalde Uber de app offline en vielen de meer dan duizend chauffeurs zonder inkomen. Maar  afgelopen donderdag heeft de Brusselse regering een tijdelijke oplossing gevonden. VVB-chauffeurs kunnen hun taxidiensten onder strikte voorwaarden hervatten.

Alleen bestelde ritten

Zo moeten de chauffeurs hun licentie hebben aangevraagd voor 15 januari van dit jaar. Daarnaast moeten ze kunnen aantonen dat ze deze activiteit gemiddeld twintig uur per week uitoefenen. Dit moet een oplossing bieden voor de chauffeurs die voornamelijk hiervan afhangen voor hun inkomen. De chauffeurs mogen enkel ritten uitvoeren die vooraf via een platform werden besteld. Het oppikken van klanten en parkeren op de openbare weg of op een taxiplaats zijn verboden.

“We zijn tevreden dat we vandaag een tijdelijke oplossing kunnen voorstellen, waardoor het voor de chauffeurs die getroffen zijn door de beslissing van Uber mogelijk moet worden gemaakt om snel terug aan de slag te gaan”, vertelt minister-president Rudi Vervoort (PS).

Vrijgeleide om wet te negeren

De taxisector is bepaald niet blij met de beslissing van de Brusselse regering. “De Brusselse regering heeft allerlei voorwaarden opgelegd, maar hoe gaan ze die precies controleren?”, vraagt Pierre Steenberghen van de Belgische taxivereniging GTL zich af. “Deze chauffeurs zijn al zeven jaar bezig zonder de wet te respecteren en ze krijgen nu een vrijgeleide om dat opnieuw te doen.”

“Er zijn twee verschillende markten, waarbij een markt zich van niets aantrekt en de andere markt gebonden is aan allerlei regels. Met deze beslissing willen ze dat onevenwicht nog langer vasthouden. De taxichauffeurs zijn ten einde raad en ze weten niet hoe deze affaire gaat aflopen.”

Veel openstaande vacatures

De Belgische transportbond BTB vindt de nieuwe regeling dan weer een aanvaardbaar compromis. “De oplossing die nu is uitgewerkt, zorgt ervoor dat de werknemers die echt een groot deel of hun volledig inkomen verloren waren op deze manier gered zijn op de arbeidsmarkt”, vertelt voorzitter Frank Moreels. De transportbond voegt er aan toe dat er bij de Brusselse taxibedrijven nog veel vacatures openstaan en dat met de nieuwe regeling alle chauffeurs de mogelijkheid hebben om onmiddellijk een inkomen te vergaren.

Bij Uber vinden ze de beslissing van de Brusselse regering een stap in de goede richting. “We vinden het bemoedigend dat de regering stappen onderneemt om zo snel mogelijk een oplossing te vinden voor de 2.000 chauffeurs die momenteel geen inkomen hebben en we zullen onze reactie en volgende stappen delen zodra we weten wat er in dit plan staat”, aldus een woordvoerder van Uber.

Lees ook: Taxichauffeurs leggen Brussel lam vanwege tijdelijke oplossing Uber

Onderwerpen: , ,

Auteur: Amaury Michaux

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.