Protest Brussel

Taxichauffeurs leggen Brussel lam vanwege tijdelijke oplossing Uber

Foto Amaury

Een week nadat Uberchauffeurs de Brusselse binnenstad blokkeerden, was het donderdag de beurt aan taxichauffeurs. Ze pikken het niet dat de Brusselse regering een tijdelijke oplossing bekijkt waardoor Uberchauffeurs ondanks het stakingsbevel aan de slag kunnen blijven. “Niet normaal dat Uber zich alles kan permitteren.”

Chauffeurs van Uber zouden door de oplossing vanaf 10 december kunnen blijven rijden, in afwachting van de goedkeuring van het taxiplan van de Brusselse regering. De verkeershinder in Brussel – die donderdag de hele dag aanhield – begon al omstreeks 06.00 uur doordat taxichauffeurs het Meiserplein blokkeerden. Daarna breidden de blokkades zich uit naar onder andere het Schumanplein en de Wetstraat.

‘Illegale diensten’

“De rechtbank heeft geoordeeld dat Uber hier illegaal diensten verleent”, vertelt Yassin, die al zeven jaar taxichauffeur is. “Maar nu willen de Brusselse parlementsleden wetgeving veranderen om een bedrijf te helpen dat hier al zeven jaar lang illegaal diensten verleent. Ik vind niet dat wetgevingen zomaar kunnen veranderd worden als het voor bepaalde mensen uitkomt. Op die manier kunnen kappers morgen ook een restaurant openen. We hebben zeven jaar lang gevochten voor onze rechten en van de ene dag op de andere gaan enkele parlementsleden – die de afgelopen jaren gewoon gezwegen hebben – beslissen om de wetgeving te veranderen. Ik vind dat absoluut niet normaal.”

Mohamed is al dertig jaar taxichauffeur en sluit zich aan bij zijn collega. “Grot multinationals mogen zich van de Brusselse regering precies alles veroorloven. Vandaag is het voor Uber, morgen wordt wetgeving veranderd voor Google en Coca Cola omdat dat in hun voordeel is. Dat is absoluut niet eerlijk tegenover de gewone taxichauffeur die zich iedere dag aan de wet houdt.”

Gevaarlijk precedent

Sam Bouchal, secretaris-generaal van de Brusselse Taxi Federatie (BTF) ziet dit als een gevaarlijk precedent. “Als de parlementsleden een individualistisch systeem zoals het Uber-model goedkeuren, zetten we een grote stap in de richting van het einde van de financiering van de sociale zekerheid, de fundering van de beschaafde samenleving. Wanneer de sterksten de zwaksten niet meer steunen, dan geldt de wet van de jungle.”

Lees ook:

Auteur: Amaury Michaux

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.