Elektrische rolstoel (foto iStock/Teichert)

GTL bespreekt kwaliteitsnormen niet dringend zittend ziekenvervoer

Onbeperkt gebruik. Foto: iStock / Teichert.jpg

Taxifederatie GTL is momenteel in overleg met Kom op tegen Kanker, Mutas en het Vlaams patiëntenplatform. Deze organisaties willen graag dat er kwaliteitsnormen komen voor het zittend ziekenvervoer dat geen dringend karakter heeft.

Het gaat dan om bijvoorbeeld het vervoer van mensen van en naar de nierdialyse, zorginstellingen en om (aangepast) rolstoelvervoer. Vanuit de genoemde patiëntenorganisaties is er behoefte om voor dat vervoer tot bepaalde kwaliteitsafspraken te komen. De eerste stap in dat traject is een kwaliteitscharter. Dat zou dan kunnen gaan gelden voor vervoer dat wordt verzorgd in opdracht van zorginstellingen, mutualiteiten en andere organisaties.

Verplichte koppeling met Chiron

Het niet dringende zittend ziekenvervoer valt onder het decreet individueel bezoldigd personenvervoer (IBP). Er is dus ook het bijhorende uitvoeringsbesluit van 2019 over de exploitatievoorwaarden van het IBP op van toepassing en er geldt een verplichte verbinding met het Chiron-overheidsplatform voor het doorgeven van de ritgegevens. Voor het niet dringend liggend ziekenvervoer is er overigens al een protocol met kwaliteitseisen. GTL benadrukt dat de normen waarover nu wordt gesproken uiteraard een andere invulling zullen krijgen dan die al bestaande normen.

Bekijk ook de meest gelezen recente artikelen van TaxiPro.be:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur van Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.