Geld. Foto: iStock / darkojow

Dubbel overbruggingsrecht taxichauffeurs toch niet verlengd

Geld. Foto: iStock / darkojow (onbeperkt gebruik)

In tegenstelling tot eerdere berichten wordt het dubbele overbruggingsrecht, dat ook voor taxichauffeurs geldt, niet verlengd tot september. “De concrete manier waarop verlengd zal worden is nog altijd niet duidelijk”, laat Unizo weten. 

Unizo laat weten dat het dubbele overbruggingsrecht in juni nog geldt, maar daarna is het afwachten. “We verkregen vanochtend uitsluitsel voor de taxisector: taxichauffeurs kunnen ook in juni een dubbel overbruggingsrecht aanvragen”, vertelt Bertel Cousaert, adviseur sociale zaken bij Unizo, aan TaxiPro.

Voorwaarde om voor de overheidsmaatregel in aanmerking te komen is wel dat de ondernemer de volledige maand zijn activiteiten stil moet leggen. “Taxichauffeurs en luchthavenvervoerders in het bijzonder, die verwachten dat er in de loop van juni een herstel van activiteiten kan zijn, kunnen beter even de kat uit de boom kijken voordat ze een uitkering aanvragen”, adviseert Cousaert.

Hij constateert dat de betaling toch pas gebeurt in de eerste helft van juli. “En de meeste fondsen hebben ondertussen processen waardoor ze binnen de veertien dagen kunnen beslissen.”

Bij de overweging om al dan niet weer op te starten, zou men volgens Cousaert ook rekening moeten houden met het (enkel) crisis-overbruggingsrecht waar men recht op heeft bij een omzetdaling van minstens 40 procent. Als referentieperiode wordt hierbij gekeken naar de maand mei. “Voor sommigen zou het voordeliger kunnen zijn om toch te rijden en een halve uitkering aan te vragen.”

Twee opties op tafel

Terwijl eerder dus gerept werd van een verlenging van het dubbele overbruggingsrecht tot september, is daar volgens informatie van Unizo dus geen sprake van. In ieder geval niet voor de taxichauffeurs. “Voor juli kunnen we daar nog niet veel zinnigs zeggen. De enige zekerheid is dat het crisis-overbruggingsrecht bij een omzetdaling van meer dan 40 procent dan nog van kracht is.”

Voor het dubbele overbruggingsrecht in juli en de maanden daarna liggen er volgens hem twee opties op tafel. “Oftewel een verlenging volgens de huidige regels, maar dan moeten we tot eind juni wachten op duidelijkheid over de vraag of taxi’s in juli in aanmerking komen. Oftewel er komt een hervorming waarbij het overbruggingsrecht ook toegekend wordt op basis een percentage van de omzetdaling.”

Fraude onder taxibedrijven?

De redactie van TaxiPro kreeg de laatste weken regelmatig tips van fraude met het dubbel overbruggingsrecht. Sommige taxichauffeurs zouden de overheidssteun ontvangen, maar daarnaast tegen de regels in ook taxiwerk verrichten, zo klinkt het. Ook het Departement Mobiliteit en Openbare Werken geeft aan dergelijke signalen opgevangen te hebben, maar verwijst naar het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ), dat onderzoek naar misbruiken rond het dubbel overbruggingsrecht uitvoert, voor bevestiging en formeel commentaar. Deze organisatie heeft voor het uitzenden van onze nieuwsbrief nog niet gereageerd op onze vragen.

Lees ook: Regering verlengt coronasteun tot en met september

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.