Airport ztaxi zaventem

Acht jaar cel voor neersteken taxichauffeur Eindhoven Airport

Airport taxi zaventem / beeld gemaakt door Matthias Vanheerentals / promedia

De 21-jarige man die in februari een Nederlandse taxichauffeur op brute wijze neerstak op Eindhoven Airport is veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar. De rechtbank kiest hiermee voor een hogere straf dan geëist door de officier van justitie. 

De verdachte nam eind februari een taxi van Tilburg naar het vliegveld. Bij aankomst bij de vertrekhal viel hij de chauffeur plotseling aan. Hij stak acht keer met een mes in het achterhoofd en richting de nek van de taxichauffeur, die hierdoor zware verwondingen opliep. De chauffeur wist de taxi snel te verlaten omdat hij zijn autogordel niet om had. De man kon vervolgens snel opgepakt worden omdat de marechaussee al dichtbij was.

Volgens de rechtbank had de verdachte de intentie om de chauffeur te doden en was er sprake van voorbedachte raad. Zo zocht hij een half uur voordat de taxi arriveerde onder meer op zijn mobiele telefoon naar ‘in de nek steken met mes’ en ‘messlag in de nek’. Toen zij bij het vliegveld aankwamen vroeg hij de chauffeur naar een bepaalde looproute. Op een beeld van de camera in het dashboard is te zien dat de verdachte daarna een mes uit zijn mouw haalde, dat ongeveer tien seconden op zijn schoot liet liggen en daarna instak op het slachtoffer.

Verdachte was rustig en ontspannen tijdens de rit

De acties worden aangemerkt als poging tot moord. De rechtbank stelt namelijk dat er sprake is geweest van planmatig en bewust handelen. Ook laten de beelden van dezelfde camera zien dat de verdachte tijdens de rit rustig en ontspannen was. Hierdoor is uitgesloten dat hij vanuit een opwelling handelde. De verklaringen waar de verdachte zelf mee kwam werden ook van de hand gewezen door de rechtbank.

Bij het bepalen van de straf is rekening gehouden met het feit dat de chauffeur de aanval vooral heeft overleefd dankzij zijn eigen snelle reactie. De aanval heeft tot op de dag van vandaag echter grote gevolgen voor hem. Zo heeft hij langdurig letsel aan zijn hand opgelopen en is hij getraumatiseerd. Hij durft zijn beroep als taxichauffeur niet meer uit te oefenen.

Kwetsbare positie van taxichauffeurs

De rechtbank stelt dat de gevoelens van angst en onveiligheid voor chauffeurs door dit incident worden versterkt. Zij zouden opnieuw geconfronteerd zijn met hun kwetsbare positie wanneer zij een passagier hebben met kwade bedoelingen. Dit wordt de verdachte zwaar aangerekend. Rekening houdend met dit alles heeft de man geen celstraf van zeven jaar opgelegd gekregen, zoals door de officier van justitie geëist, maar van acht jaar. Ook moet hij een schadevergoeding van ruim 28.000 euro betalen aan het slachtoffer.

Lees ook: Koppel vrijgesproken van oplichten taxichauffeur

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.